Internet en alles wat er bij komt kijken – smartphones, pc-banking, online shopping – is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Voor de huidige generatie tieners, twintigers en dertigers is dat geen probleem. Zij zijn als het ware geboren en opgegroeid in een digitale wereld. Omdat ze een wereld zonder nooit hebben gekend, ervaren ze het als evident.

Vijftigers online actief
Maar hoe zit dat met de 50-plussers, die bij ‘bankieren’ nog altijd denken aan het fysieke bezoek aan het loket, en bij het winkelen misschien eerder aan een shopping center denken dan aan een webshop? Hoewel nog lang niet iedereen van die 50-plussers de stap gezet heeft, zijn de cijfers positief. Volgens onderzoeksbureau GFK zal tegen 2018 ongeveer 2,5 miljoen van de Belgische internetgebruikers van Generation 50+ zijn.

 

Het helpt natuurlijk dat de technologieën steeds gebruiksvriendelijker worden – Pascal Vyncke

 

Informatica in top 10
Als iemand voeling heeft met deze groep, dan is dat Pascal Vyncke. Hij is auteur van Computeren na 50en Internet na 50, samen goed voor 150.000 verkochte exemplaren. Het waren de enige informaticaboeken ooit die de top-10 van een boekenverkooplijst haalden. Maar Vyncke is vooral bekend als de oprichter van SeniorenNet, een online platform van vijftigplussers dat goed is voor maandelijks 1,5 miljoen unieke bezoekers en 400.000 ingeschrevenen op de nieuwsbrief. Intussen is er ook al een Nederlandse versie.

Zelf genieten
“De actieve vijftigplussers zijn van het standpunt dat ze zélf echt willen genieten”, licht hij toe. “Ze hebben immers hard genoeg gewerkt in hun leven. Ze gaan veel op reis, springen uit een vliegtuig, kopen de nieuwste smartphone en maken zich de nieuwste trends eigen. Dus ook internet en alles wat er bij hoort. Het helpt natuurlijk dat de technologieën steeds gebruiksvriendelijker worden.”

Internet deel van leven
Een goed voorbeeld van een dergelijke actieve vijftigplusser is Beatrice Van Hove (69), die al verschillende computercursussen volgde, met succes overigens, en nu de module ‘Doe meer met de iPad 2’ volgt aan Volwassenenonderwijs Kisp, campus Mariakerke. De reden om dit te doen, is even eenvoudig als logisch. “Je moet gewoon mee zijn, ook als oudere. Je mist de trein als je er nu niet op springt. Internet is een deel van het leven geworden.”

 

Het maakt het leven gewoon gemakkelijker. Ik zou het internet voor geen geld meer willen missen – Beatrice Van Hove

 

Enkele klikken volstaan
In elk geval zou ze zelf niet meer zonder internet kunnen. “Het maakt het leven gewoon gemakkelijker. Kaarten of programma’s downloaden wanneer we op reis gaan, vliegtuig- of filmtickets boeken, op restaurant de digitale krant lezen… Ik zou het internet voor geen geld meer willen missen. Vooral dan om informatie op te zoeken is het zo waardevol. Terwijl je vroeger door papieren encyclopedieën moest ploegen om meer te vernemen over een bepaalde naam, volstaan nu enkele klikken.”

Gebruikt voor alles
En daarin staat ze trouwens niet alleen, want volgens Vyncke wordt het internet voor werkelijk alles gebruikt, maar vooral voor informatie. “Nieuws, weetjes, muziek… alles wat vijftigplussers kunnen bedenken of willen weten, gaan ze googelen. Verder was online shoppen vroeger absoluut taboe, maar zien we ook dat sterk toenemen, ook in de duurdere segmenten, denk maar aan wasmachines, fietsen of televisies. We zijn met SeniorenNet trouwens zelf een webshop gestart en die groeit als kool.”

Games populairste
Ook de games zijn in. De spelletjesrubriek op SeniorenNet blijkt zowat de populairste van de hele site. Vyncke: “De eenvoudigere spelletjes, die dus nut hebben om scherp te blijven, worden daarbij het meest gespeeld.” Met andere woorden: het mag best ook wat nuttig zijn.

Kloof verkleint
Mogen we dus stellen dat vijftigplussers voorgoed het internet hebben omarmd? Is met andere woorden de kloof tussen de zogenaamde digital natives en 50-plussers gedicht? “Dat nu ook weer niet”, antwoordt Vyncke, “maar ik zie ze in elk geval niet dieper worden, en in de toekomst zal ze alleen maar verkleinen. Vooral omdat technologie meer en meer deel uitmaakt van ons dagelijks leven.”