Bij ‘vakantie’ denken veel mensen nog automatisch aan het buitenland. Voor een deel terecht, omwille van het mooie weer, de verrassend andere culturen en/of het avontuur. Maar daarbij vergeten ze wel eens dat ook ons eigen land een vakantiebestemming bij uitstek is. De grote variatie aan landschappen en patrimonium maakt onze regio’s meer dan de moeite van een één- of meerdaagse uitstap waard. Vooral wandelaars en fietsers kunnen hier hun hartje ophalen, en dat in eender welke provincie, regio of stad.

Fietroutes in Vlaanderen
Zo vind je in het Brusselse de wandeling Randonnées en boucle à Bruxelles et dans sa périférie, waarin de wandelaar kennis maakt met onbekende plekjes in en rond onze hoofdstad, en zich verwonderd afvraagt waarom hij hier zo vaak passeerde zonder al dat moois op te merken. Helemaal anders, maar even boeiend is een fiets- of wandelroute in het Scheldeland doorheen zogenaamd stiltegebied, waar alleen natuurlijke geluiden te horen zijn. Een aanrader in Oost-Vlaanderen is dan weer de Leiestreekroute tussen Gent en Deinze, doorheen een landschap dat talloze schilders inspireerde en verschillende pittoreske dorpjes aandoet, zoals Deurle en Sint-Martens-Latem.

 

Met de kustroute wordt dus een eigen verhaal verteld binnen een grote context – Johan Lauwerier

 

Combineer routes
Maar het kan ook ruimer worden opgevat, want Vlaanderen als regio op zich telt heel wat culturele en andere hotspots, maar niet veel mensen weten dat die in één fietsroute kunnen worden gecombineerd. Zo verenigt de nieuwe Vlaanderen Fietsroute heel wat boeiende landschappen én de vijf Vlaamse kunststeden (Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen en Leuven) in een tocht van 850 kilometer. Het voordeel is dat je als fietser zelf bepaalt hoe lang je traject wordt: één dag, een week, 10 dagen … – dankzij de vele lussen is alles mogelijk en kan je op verschillende plekken met de trein naar je startpunt terugkeren. “Een ideale manier om je eigen land te leren kennen vanuit een aparte fietsinvalshoek”, aldus Johan Lauwerier van De Grote Routepaden.

Wandelen langs hotspots
Wandelaars kunnen dan weer hun hartje ophalen aan een nieuwe wandelroute langs de kust: het 70 kilometer lange traject maakt deel uit van de grote Europese (bewegwijzerde) wandelweg, die loopt van Portugal tot helemaal in Scandinavië. “Met de kustroute wordt dus een eigen verhaal verteld binnen een grote context”, licht Lauwerier toe. “Bovendien is het de perfecte manier om onze eigen Belgische kust beter te leren kennen.” Veel mensen weten immers niet dat er tig hotspots aan de kust – Oostende en zijn patrimonium, de jachthaven van Nieuwpoort, de duinen, de belle époque-huizen van De Haan, Sealife Center in Blankenberge, het Zwin in Knokke. … – via één wandeltraject met elkaar verbonden zijn.

 

Alleen de echte wielertoeristen willen kilometers vreten – voor hen is het fietsen zélf de beleving – terwijl de recreant ook iets gezien of beleefd wil hebben – Bart Vermeulen

 

Bepaal zelf je route
Deze route maakt dat duidelijk. Maar ook hier geldt dat je het traject niet per se in één keer moet afleggen: je bepaalt zelf de eigen afstand of tijdspanne. “Het grote voordeel is dat de kusttram de route op wel 15 punten snijdt”, verduidelijkt Lauwerier. “Wie dat wil, kan op elk moment opstappen en zich naar zijn beginpunt of het treinstation begeven.”

Fietsen = beleving
Volgens Bart Vermeulen, directeur van Toeristische Attracties vzw, is voor het gros van de mensen die gaat fietsen of wandelen dat als het ware een excuus om een terrasje te kunnen doen of iets te gaan bezoeken. “Alleen de echte wielertoeristen willen kilometers vreten – voor hen is het fietsen zélf de beleving – terwijl de recreant ook iets gezien of beleefd wil hebben. Fietsen en wandelen zijn geen doel op zich, maar een middel om dat doel te bereiken.” Daarom zijn in Vlaanderen thema- en belevingsroutes heel populair: wandel- en fietstrajecten die tegelijkertijd een verhaal vertellen.

Thematrajecten voor iedereen
Rond de Groote Oorlog in de Westhoek bijvoorbeeld, of thematrajecten die het mijnverleden van de provincie Limburg belichten. Vermeulen: “Culturele en toeristische hotspots in ons land zijn perfect om de wandelaar of fietser de – letterlijk – platgetreden paden te verlaten en nieuwe zaken te ontdekken. Alleen, als koppel of in gezinsverband – voor iedereen is er iets mogelijk.”