0-3 jaar
“Voor baby’s blijft speelgoed in felle kleuren erg aantrekkelijk. Bovendien bestaat het best uit grote blokken zodat het kindje ze makkelijk kan vastnemen. Ook speelgoed met verschillende geluidjes is erg populair. Dit jaar komt Fisher-Price® onder meer met een platenspeler of een dansende BeatBo. Voor wie graag een spelaspect heeft, is Nijntje Stoelendans één van de genomineerden. Het is een samenspeelspel zonder winnaars of verliezers met als doel om jonge kinderen te laten bewegen.”

4-5 jaar
“Binnen deze leeftijdscategorie ontwikkelen kleuters hun fantasie optimaal. Naar de dokter of naar de tandarts gaan, het wordt snel geïmiteerd. Daarom werd het spel Eendjesdans door de jury genomineerd. Het spel imiteert het bekende ‘eendjes vissen’ op de kermis. Onder de twaalf eendjes zit telkens een symbooltje en kindjes moeten zo snel mogelijk de eendjes met hetzelfde symbooltje proberen te vissen. Het combineert eigenlijk Memory met behendigheid.”

6-7 jaar
“Kinderen vanaf zes jaar zijn erg competitief. Ook humor komt steeds vaker op de proppen. Combineer de twee en je hebt een topper met het spel Schetenjacht. Het klinkt vies, maar het is echt grappig. Via pompjes kan je scheten laten die allemaal anders klinken. Je moet elkaar beschuldigen, met de vinger op de neus iemand aanwijzen en uiteraard ook ontkennen dat je een scheet hebt gelaten. Dolle pret! En wie weet, zorg je tussendoor zelf wel voor een creatief geluid.”

8-9 jaar
“Centraal hier: al spelend leren. Kinderen willen hun kennis testen, raken in de ban van wetenschap en experimenteren onder andere met moeilijke puzzels. Er bestaan nu al hightech en betaalbare microscopen waarbij je kind op onderzoek gaat in de tuin. Alles wat je vindt kan uitvergroot worden en wordt via Bluetooth naar je tablet of smartphone doorgestuurd. Ideaal voor de jonge Sherlock Holmes. Ook supersonische pistolen met verschillende functies en (her)bouwmogelijkheden zijn populair.”

10-11 jaar
“Techniek en complexe bouwwerken zijn populair binnen deze leeftijdsgroep. Bouwkunde, techniek en informatica gaan steeds meer hand in hand. Zo bestaan er robots die je zelf bouwt en ook zelf programmeert. Voor de spelletjesfreaks is El Gaucho top: vang de koeien en probeer de kuddes te verkopen. Wie echter spanning zoekt, moet Tijdbom proberen. Je moet proberen om de tijdbom binnen de voorziene tijd uit te schakelen door laserstralen onschadelijk te maken.”

12-14 jaar
“Kinderen vanaf 12 jaar gaan steeds vaker op zoek naar uitdagende bordspellen waarin bluf, strategie en inzicht een belangrijke rol spelen. De meerwaardezoeker vindt zeker zijn gading met El Grande Big Box. Het spel verscheen 20 jaar geleden voor het eerst en speelt zich af in de Spaanse middeleeuwen. Het kreeg nu een nieuwe leven met heel wat uitbreidingen, maar de doelstelling bleef dezelfde, namelijk zo veel mogelijk politieke macht verkrijgen.”

+15 jaar
“Het speelgoed van deze tijd is misschien wel de drone, een HD-camera die in het midden van vier propellers hangt. Het is een soort helikopter op afstandsbediening die beelden vanuit de lucht opneemt; eenvoudig te besturen en tegen een aanvaardbare prijs. Het vraagt wel enige oefening en je mag het niet op de openbare weg gebruiken, maar op een weide of op het strand is het topvertier. Bovendien combineert een drone stuurmanskunst met creatieve fotografie