Verveling is niet alleen een dooddoener voor de kinderen, ook de ouders kunnen er horendol van worden. De kinderen zijn omringd met speelgoed, maar vinden maar niet de rust om met iets te spelen. “Toch kan het eenvoudig en met weinig geld anders”, weet Lobke Gielkens, creamama en blogster die haar creatieve ideeën om onze kroost te entertainen op haar website te grabbel gooit. Ze predikt dat creatief bezig zijn met de kinderen de sleutel is tot succes.

Bos vol zwaarden en toverstafjes
Ze schreef vorig jaar namelijk een boek met 62 projecten om met de kinderen te doen. “Ik ging op zoek naar leuke DIY-tips, waarbij je met weinig geld en (her)bruikbare materialen iets leuks kan maken.” De boodschap die ze wil meegeven: “Gebruik de fantasie als invalshoek bij het knutselen of tekenen.” Gielkens werd zelf opgevoed met het back-to-basicsprincipe en wil dit ook meegeven aan haar kinderen. Speelgoed hoeft niet veel geld te kosten. “Neem je kinderen mee naar het bos en daar vinden ze al wat ze willen. Een stok doet dienst als zwaard, een tak kan een toverstaf worden of een stukje boomschors kan dienst doen als lepel om in de soep te roeren. Fantasie gaat boven alles. In de natuur kan een kind zijn creativiteit kwijt.”

 

Als je echter als ouder merkt dat de tablet vereenzaamt, dan is ingrijpen uiteraard aan de orde – Davy Nijs

 

Buiten & online spelen
En die fantasie wordt voor veel ouders beknot door de digitale alternatieven. Het wordt steeds moeilijker om kinderen anders te entertainen of om hen buiten te laten ravotten. De nieuwste app is net iets aantrekkelijker dan het bos? Of toch niet? Gielkens vindt dat beide elkaar kunnen aanvullen. “Mijn kinderen spelen ook op de tablet, al moet er een gezond evenwicht zijn”, klinkt het. Net zoals met televisie kijken moeten ouders een voorbeeld geven en de lijnen uitzetten.

Verbied technologie niet
We moeten ook realistisch zijn, de technologische evolutie is niet meer weg te denken. “Mensen die moderne technologie verbieden, zijn ook niet mee met de tijd. Een kind groeit nu eenmaal op met tablets en smartphones, die bovendien veel educatieve en toffe apps bevatten, op leeftijd en op maat van het kind gemaakt.”

Effect van tablet onbekend
En zo’n tablet of smartphone hoort nu eenmaal bij het opgroeien. Het maakt deel uit van de leefwereld van kinderen. Davy Nijs is teamleider expertisecel Empowering People en bezieler van de programmalijn eSocialWork aan de UC Leuven-Limburg en stelt het zo: “Het eerste wat een kind die geboren wordt nu ziet is de smartphone van papa”. Hij gaf recentelijk lezingen en presentaties over tablet en smartphonegebruik bij kinderen. Hij vertelt dat mensen vaak met het vingertje wijzen dat een tabletverslaving om de hoek loert, maar dat het moeilijk te bewijzen is door onderzoek. “De tablets zijn relatief recent waardoor het effect op langere termijn nog niet meetbaar is”, weet Nijs.

 

Mensen die moderne technologie verbieden, zijn ook niet mee met tijd – Lobke Gielkens

 

Begeleid je kinderen ook online
Zijn advies is dan ook om een goede opvoedingsstrategie te hanteren. Een open communicatie tussen ouders en de kinderen is van essentieel belang. “Met een tablet moet je de kinderen begeleiden zoals je dat doet met internet in het algemeen. Ouders waren vroeger vooral bang van expliciete content als seks, drugs en geweld, maar met de sociale media vragen contactmogelijkheden grotere waakzaamheid.”

Tablet = laagdrempelig
Een tablet is voor kinderen ook een stuk laagdrempeliger dan een computer. “Bij een computer moeten handelingen met een zekere technische vaardigheid ondernomen worden om op internet te raken. Een kind die op de iPad wil, hoeft enkel de ontgrendelcode te kennen.”

Apps zijn ondersteunend
Wat het gebruik betreft, heeft de industrie alvast handig ingespeeld op de markt voor kinderen. Creatieve en educatieve apps worden in de stores voor alle leeftijden aangeboden. Toch moeten we die apps eerder als ondersteunend zien. “Een app om de tafels van vermenigvuldiging te oefenen op de tablet is verrijkend. Het kind oefent, maar we mogen nooit vergeten dat de kennis wel verworven wordt op de schoolbanken. Een creatieve aanvullende en ondersteunde hulp bij het studeren dus”, bevestigt Nijs.

Gezelschapspelletjes op de tablet
Ook steeds meer gezelschapspelletjes vinden de weg naar de tablet. Moeten we geen schrik hebben dat we naar een asociale digitale kindergeneratie gaan? Nijs besluit: “Spelen met kinderen onder elkaar blijft essentieel. Met het spelbord gooien als het slecht gaat, hoort erbij, maar ook hier kan de tablet een aanvulling zijn. Je kan ‘Kolonisten van Catan’ spelen tegen een Chinees, een Amerikaan en een Rus. Op dat vlak is het onlinegebeuren ook een sociaal gebeuren. Als je echter als ouder merkt dat de tablet vereenzaamt, dan is ingrijpen uiteraard aan de orde”.