Steeds meer volwassenen ontdekken het plezier van vezels en vitaminen, van eten dat niet enkel vult maar ook voedt. Termen als superfoods, vegan en suikervrij zijn niet enkel meer weggelegd voor die hard foodies. In tijden van diabetes en voedselallergieën kent ook het debat over gezonde voeding bij kinderen een opgang.

Eten? Easy peasy
De Nederlandse foodblogsters Claire van den Heuvel en Vera van Haren werden zo’n vier jaar geleden moeder en er bestond weinig aantrekkelijke informatie over het thema. Dus besloten ze zelf maar om een boek te schrijven: ‘Easy Peasy, een gezonde basis voor de allerkleinsten’. Dat geeft naast originele recepten ook informatie over waarom en hoe je die gerechten verkocht krijgt aan je baby, peuter of kleuter.

Wat en hoe
Want niet enkel wát kinderen eten blijkt belangrijk, ook de manier waarop. Zo opperen de schrijfsters ervoor om altijd aan tafel te eten en ook voor tussendoortjes bewust te gaan zitten. Kinderen belonen of sussen met eten en snoep? Geen goed idee, tenminste als je geen emo-eters wil kweken.

 

(Op)voeden vraagt misschien een inspanning, maar die betaalt dat zich dubbel en dik terug. Zowel in de gezondheid van je kind als in de sfeer aan tafel – Claire van den Heuvel

 

Suiker is de afwezige
Opvallende afwezige in alle papjes, sapjes en gerechten is suiker. “Mensen hebben van nature een voorkeur voor zoet,” verduidelijkt van den Heuvel. “Als je dat al van kleinsaf stimuleert, bijvoorbeeld door vaak zoete dranken of ontbijtgranen te geven, zal je kind meer moeite hebben om een breed smakenpallet te ontwikkelen.” De kans dat hij daarna met evenveel plezier bittere gerechten zal eten, verkleint. Met het gekende gezeur aan tafel tot gevolg.

Choco op de boterham
Gezond (op)voeden mag dan misschien een inspanning vragen, volgens de auteur betaalt die energie zich dubbel en dik terug, zowel in de gezondheid van je kind als in de sfeer aan tafel. Mogen haar kinderen dan nooit zondigen? “Natuurlijk wel, maar een uitzondering geldt hier ook écht als een uitzondering. Anders vragen de kinderen voor je het weet iedere ochtend choco op hun boterham.”

Sociale factor
Goed nieuws: wanneer je thuis voor een gezonde en voedzame basis zorgt, kan je het buitenshuis wat soepeler aanpakken. “Het té rigide omgaan met voeding werkt in onze ogen eerder averechts. Eten heeft een grote sociale factor. Als jouw kind steeds de enige is die op een feestje iets niet mag eten of drinken, heeft dat ook een impact.”

 

 Kinderen moeten in de supermarkt tegen hun ouders kunnen zeggen: ‘Kijk, dat is een granaatappel, we hebben dat op school gegeten.’ Waarop ze de ouders kunnen overtuigen om die ‘rare vrucht’ eens mee naar huis te nemen – Ingrid Antheunis

 

Proeven op school…
Dat je nooit te oud bent om nieuwe smaken te ontdekken, is het uitgangspunt van de Bende van Burger Boef, een Gents scholenproject dat lagereschoolkinderen op een creatieve manier voedsel leert proeven. Ingrid Antheunis is een van de drijvende krachten. “We brengen leerlingen via gedichten, beeldmateriaal, geloofsovertuigingen… in contact met smaken”, aldus Antheunis. “Een toffe activiteit is die waarbij alle kinderen een stuk fruit of groente uit een stapel mogen nemen en de binnen- en buitenkant moeten natekenen.”

…voor button en poster
Elke vrucht wordt daarna in groep besproken: waar komt ze vandaan, welke rol speelde ze in de geschiedenis, hoe ziet ze eruit, bestaan er mopjes of liedjes over, enzovoort… Op het einde maken de leerlingen geestige hapjes van de vruchten en worden ze uitgedaagd om zoveel mogelijk te proeven. “Doen ze dat, dan worden ze lid van de Bende en krijgen ze een stoere button en poster.”

Ambassadeur bij ouders
Door allerlei dingen te durven proeven, ga je gevarieerder en dus gezonder eten. Zij wilt dus ook dat de ‘bendeleden’ bij hun eigen ouders ambassadeurs worden voor lekker eten. “Het zou cool zijn dat ze in de supermarkt ineens zeggen: ‘Kijk, dat is een granaatappel, we hebben dat op school gegeten.’ Waarop ze de ouders kunnen overtuigen om die ‘rare vrucht’ eens mee naar huis te nemen.”