The Internet of Things. Je hoort erover op de radio, sinds een aantal maanden is het een veelgebruikt begrip. Toch weten nog heel wat mensen, 87 procent volgens een onderzoek van het Amerikaanse magazine Forbes, niet waar het nu precies om gaat. Eenvoudig gesteld is het Internet of Things de verzamelnaam voor alle apparaten die met het internet verbonden zijn. “Vroeger maakte je connectie met je laptop of pc met het internet.

Slimme dingen
Vandaag zijn er de smartphones en vele andere intelligente apparaten met sensoren, zoals je wagen, koelkast, die het internet als verkeerssnelweg gebruiken”, verduidelijkt Wim Bisschops van beveiligingsbedrijf SAIT. De mogelijkheden zijn divers.” Beeld je in dat je ’s avonds plotseling twee uur minder mag werken van je werkgever. Onderweg naar huis kan je de verwarming dankzij je smartphone vroeger laten aanslaan zodat het gezellig vertoeven is in je woonkamer.

 

Fabrikanten moeten meer hun verantwoordelijkheid nemen om hun toestellen te beschermen – Wim Bisschops

 

Wachtwoorden vs. cybercriminelen
Positief, inderdaad, maar zoals bij de opkomst van elke nieuwe technologie duiken er ook onverwachte risico’s op. Tien, misschien wel 100 keer per dag moet je een wachtwoord invoeren voor het gebruik van al die nieuwe snufjes, om updates uit te voeren op je apparaten. “Mensen staan er niet bij stil”, zegt beveiligingsexpert Eddy Willems van beveiligingsbedrijf G DATA, “maar die wachtwoorden zijn niet altijd goed versleuteld waardoor cybercriminelen gemakkelijk misbruik kunnen maken van je gegevens.”

Bedrijven mét beveiligingsindustrie
Bedrijven besteden volgens beveiligingsexpert Willems niet voldoende aandacht aan de veiligheid van hun producten vooraleer ze op de markt komen. “Als je een elektriciteitscentrale beheert, dan moet je aan allerlei voorwaarden voldoen vooraleer je die elektriciteit mag exporteren”, maakt hij de vergelijking. “Wel, dat zou ook het geval moeten zijn met nieuwe toestellen. Bedrijven moeten samenwerken met de beveiligingsindustrie zodat de apparaten aan alle veiligheidsvereisten voldoen.”

Digitale profielen
Dat wordt nu nog te vaak verwaarloosd en creëert problemen. “De voordelen van het Internet of Things zijn enorm, maar er zijn ook heel wat risico’s”, waarschuwde Edith Ramirez, topvrouw van de Amerikaanse Federal Trade Commission in januari op een conferentie van technologiebazen in Las Vegas. “De privacy van de consument moet beschermd worden.” Iedere keer als je een paswoord ingeeft, als je aangeeft hoe oud je bent, waar je woont, wordt die informatie opgeslagen. Het leidt tot een digitaal profiel van elke gebruiker, een profiel dat volgens Ramirez beter moet beveiligd worden en niet in handen mag vallen van criminelen.

 

Verander steeds het standaardpaswoord van je toestel. Het is een eerste stap in een betere beveiliging – Eddy Willems

 

Koelkast pluist je kalender uit
Want het gebeurt. “Een paar maanden nog stelde zich een probleem met een koelkast van Samsung in de Verenigde Staten”, geeft Willems als voorbeeld aan. “De koelkast zocht verbinding met je Gmail kalender en gaf allerlei info aan de gebruiker.” Handig, zo wist je wanneer een product moest bijbesteld worden of de houdbaarheidsdatum werd overschreden. “Maar”, stelt Willems, “er was een probleem met de beveiliging van de data waardoor hackers paswoorden van Google, verbonden aan de Gmailaccount, konden achterhalen.” Foute boel dus, en Samsung moest het aan iedereen uitleggen en op zoek gaan naar een oplossing, lang nadat het kwaad al was geschied.

f_VS_img-7 ©Thinkstock

Fabrikanten vs. gebruikers
Dat het IoT niet alleen over rozen gaat, is duidelijk. Willems spreekt zelfs van The Internet of Trouble. “De beveiliging is slecht en als consument sta je vaak machteloos”, legt hij nog eens de vinger op de wonde. “Als mijn vader een nieuwe, slimme koelkast koopt, kan je niet verwachten dat hij weet hoe hij zo’n toestel moet beveiligen”, geeft Bisschops als voorbeeld. “Het zijn vooral de fabrikanten die hier meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Regelen op afstand
Willems somt wel een paar eenvoudige maatregelen op. “Verander steeds het standaardpaswoord van je toestel, lees de gebruikersovereenkomst van bijvoorbeeld je stappenteller en ga na of je gegevens worden doorgegeven aan derden.” Het zijn kleine dingen, maar hoe minder je vrijgeeft, hoe kleiner de kans voor cybercriminelen om toe te slaan. The Internet of Things creëert oneindig veel mogelijkheden om dingen op afstand te regelen. Hou er evenwel rekening mee dat de virtuele crimineel op vinkenslag ligt en bescherm jezelf, net zoals je dat in het dagelijkse leven doet met je woning, fiets of wagen.