(Ver)bouwen. Het is niet langer exclusief voor jonge koppels die zich nestelen en aan kinderen denken. Steeds vaker wordt er ook verbouwd op latere leeftijd om langer thuis te kunnen blijven wonen. Uit een studie van SeniorenNet en Senior Agency, waarbij zo’n 500 50-plussers werden ondervraagd, bleek dat 50 procent in het voorbije jaar verbouwplannen had.

Comfort & gemak
“Gigantisch veel. Dat hadden we echt niet verwacht”, vertelt Silvia Lippens, communicatiemanager SeniorenNet. “Het ging hier vooral om verbouwingswerken die bedoeld zijn om het alledaagse leven te vergemakkelijken waardoor senioren langer thuis kunnen wonen. Comfort en gemak staan centraal bij de verbouwingswerken.”

 

Wie wat ouder wordt hoeft zich niet langer aan te passen aan de badkamer, maar de badkamer wordt aangepast aan de persoon zelf – Silvia Lippens

Actief & dynamisch
Vervangen van ramen en vloeren, plaatsen van nieuw sanitair of een traplift installeren, verhoogt het comfort, maar zijn ingrijpende wijzigingen die best een aardige euro kosten. Het valt op dat het budget van de vijftig- tot zestigjarigen relatief hoog is. “Logisch”, weet Lippens, “want die mensen werken meestal nog. Deze groep is nog actief en dynamisch en staat ook nog open om een lening aan te gaan.” Eens de zestig voorbij daalt het budget voor verbouwingen fors. “Met het pensioen zijn we minder snel geneigd om nog te gaan lenen. Als er verbouwd wordt, is het meestal met het appeltje voor de dorst dat ze hebben gespaard.”

Veilige badkamer
En dat appeltje wordt door de verbouwers binnen de leeftijdscategorie tussen vijftig en zestig jaar vooral gebruikt om de living en de keuken aan te pakken. Eens boven de zestig wordt vooral het comfort in de badkamer vergroot. “Wie iets ouder wordt en minder goed te been is, investeert vooral in de veiligheid in de badkamer”, bevestigt Lippens. “Dat kan gaan van het plaatsen van een ondersteuningsbeugel die helpt om in en uit het bad te stappen tot het vervangen van het bad door een inloopdouche met douchestoel. Wie wat ouder wordt, hoeft zich niet langer aan te passen aan de badkamer, maar de badkamer wordt aangepast aan de persoon zelf.”

 

Hospitawonen is vrij nieuw, maar krijgt stilaan wat meer bekendheid – Tom Balthazar

 

Vergelijk offertes
Opmerkelijk is dat een verbouwing bij een oudere doelgroep niet over een nachtje ijs gaat. Consumenten zijn bezig met wat er op de markt leeft en steken veel tijd in opzoekwerk en het vergelijken van offertes. “50-plussers hebben vaak meer tijd. Ze gaan op zoek naar subsidies en zijn geïnteresseerd in fiscale aftrekbaarheid. En geef ze eens ongelijk? Met wat opzoekwerk op internet kunnen ze al heel ver komen.”

Bevraag je sociale netwerk
Wie wil verbouwen om langer thuis te blijven, bereidt dus best alles grondig voor, vraagt prijzen op en kijkt wat er als extra steun aan premies bestaat. Daarnaast gebruiken vijftigers ook heel vaak hun sociale netwerk om advies te vragen. “De vriendenkring of de buren dienen vaak als bron voor advies”, besluit Lippens.

Hospitawonen in de lift
En over dat sociale netwerk is er goed nieuwe vanuit Oost-Vlaanderen. Stad Gent liet recent de bouwreglementen wijzigen waardoor ouderen een kamer in hun huis mogen verbouwen tot woonruimte en die verhuren. “Hospita-wonen is vrij nieuw, maar krijgt stilaan wat meer bekendheid”, bevestigt Tom Balthazar, Gents schepen van stadsontwikkeling en wonen. “Het voordeel is dat je bijvoorbeeld een student in huis neemt. Je krijgt er een centje voor en je hebt iemand in huis waardoor je je niet alleen voelt en dus ook veiliger. Zeker positief voor ouderen, want die kunnen langer thuis blijven. Bovendien kan de student eens helpen met boodschappen of de vuilzak buiten zetten. Een win-win situatie voor iedereen.”