Surprise, surprise…
“Wie iets ouder wordt, heeft iets gemeen met kinderen en dat is nieuwsgierigheid (lacht). Vanuit die invalshoek blijken verrassingsreizen erg populair. Het betreffen meestal busreizen van één dag, maar niemand weet naar waar of wat er te beleven valt. Ver gaan we nooit en op het programma kan een bezoek aan een brouwerij of museum staan. Iedereen moet aan de activiteit kunnen deelnemen, dat is een vereiste. Dit jaar hebben we deze formule twee keer uitgetest en we hadden telkens een bus vol.”

Citytrippin’
“De citytrip blijft nog steeds populair en met name steden in Zuid-Europa. Iedereen kan een stad op eigen tempo verkennen en een combinatie van cultuur en ontspanning beleven. Toch hebben we ook hier de voorbije jaren gezocht naar een unieke meerwaarde. In Kroatië kunnen senioren tijdens hun reis bijvoorbeeld naar hun tanden laten kijken en de mogelijkheid voor implantaten overwegen. Klinkt misschien raar, maar op vakantie hebben ze een ander gevoel en bovendien is de kostprijs een pak lager.”

I want to ride my bicycle
“Fiets- en wandelvakanties blijven het ook ontzettend goed doen. Je hoeft er niet ver weg voor te gaan. Vlaanderen, Nederland of Frankrijk zijn uitstekende locaties voor de actieve vijftiger. Bovendien is de toegankelijkheid ook verhoogd. Busreizen nemen gewoon de fietsen mee in een aanhangwagen. Ook de opmars van de elektrische fiets biedt hier een absolute meerwaarde. Je hoeft geen wielertoerist meer te zijn om een langere fietstocht te ondernemen.”

Expedition unknown
“Net zoals de verrassingsreizen met de bus, zien we vaak vijftigplussers op ‘expeditiereis’ vertrekken. Ook hier is nieuwsgierigheid een meerwaarde. De mensen weten wel naar welk land of eiland ze op vakantie gaan, maar wat ze daar een week doen, weten ze niet. Meestal wordt er elke dag dan iets met de boot gedaan. Eilanden worden verkend, grotten doorkruist of kleine dorpjes bezocht. Spanje, Portugal en uiteraard Frankrijk zijn hier opnieuw uitstekende locaties.”

Say cheese
“Culinaire reizen worden misschien wel dé nieuwste trend. Wij Belgen zijn Bourgondiërs en zeker op vakantie. Lekker eten en drinken zijn favoriete activiteiten. Dit verklaart het succes van de culinaire reizen. In Frankrijk een kaasmakerij of een wijngaard bezoeken én uiteraard proeven, want die proevertjes zijn top of the bill voor de senioren. De regio’s die we bezoeken bieden altijd een mooie waaier aan streekproducten. We gaan hier echt op zoek naar de ‘speciallekes’ en dat is precies wat ze verwachten.”

The love boat
“Wat niet mag ontbreken zijn de cruises. Vroeger waren die enkel weggelegd voor de mensen met veel geld, maar ondertussen zijn die een stuk toegankelijker geworden. Vooral de ‘2 for 1’ formules zijn populair. Daarbij betaalt één iemand de reis en is de tweede persoon gratis. Hier merken we dat niet alleen Zuid-Europa interessant is, maar ook Scandinavië een absolute meerwaarde kan bieden. Vooral vijftigplussers die gesteld zijn op comfortabel reizen met de nodige luxe komen hier aan hun trekken.”