Het thema van het laatste openhuizenweekend ‘Mijn Huis, Mijn Architect’ was ‘Creatief met Ruimte’. Vanwaar die keuze?
“Bouwen wordt steeds duurder, gronden worden schaarser. We moeten dus inventiever met de beschikbare ruimtes omspringen, in samenspraak met de bouwheer natuurlijk. Architecten gaan niet enkel creatief om met de binnenruimte, maar bekijken het totaalbeeld. ‘Wonen’ is meer dan enkel een huis neerpoten, het heeft ook te maken met de relatie binnen/buiten, publieke ruimte, groen, de interactie tussen woning en omgeving.”

De architect toont zich meester in de beperking?
“Absoluut. De tijd van de viergevelvilla’s midden in het groen is voorbij, jonge mensen beseffen dat ook. Kleinschaliger wonen heeft trouwens zijn voordelen: geen grote tuin onderhouden maakt tijd en geld vrij voor hobby’s en reizen. Ook de aandacht voor ecologisch en duurzaam bouwen neemt alsmaar toe.”

Heeft de Belg nog zin in zo’n kostelijk avontuur?
“Iedereen wil nog een ‘eigen plek’, maar de prioriteiten liggen anders. We gaan losser om met vastgoed. Onze ouders bouwden een woning voor het leven, tegenwoordig wonen we aangepast in functie van onze levensloop.”