Herr Seele | Vlaams kunstenaar, cartoonist en mediafiguur

Is investeren in duurzaam wonen ook economisch interessant op lange termijn?
“Uiteraard is duurzaam wonen voordeliger op termijn. Al was het maar omdat je minder geld moet uitgeven aan verwarming.  In het begin ga je wel moeten investeren. Zelf vind ik het ecologische aspect nog belangrijker. Een duurzaam huis is een investering in jezelf. Ik geloof in de natuur en hou van authenticiteit. Ik heb altijd oude woningen gekocht, maar werk uitsluitend met ecologische materialen zoals lijnolieverf en natuurlijke verven. Bedrijven die rekening houden met het milieu zouden gesponsord moeten worden, zodat hun producten en diensten goedkoper worden. De ecologische voetafdruk is ook veel kleiner als je niet teveel verbouwt. Ik laat dus altijd zoveel mogelijk staan wat er staat.”

Kunnen duurzame woonoplossingen ook geïntegreerd worden bij een renovatie?
Dat kan zeker. Ik werk altijd met ecologische producten. Zelf hou ik er ook een primitieve levensstijl op na. Maar het gaat niet alleen om ecologie. De spirituele gezondheid en een gezond binnenmilieu zijn minstens even belangrijk. En soms spreekt die filosofie ecologie zelfs een beetje tegen. Zo gebruik ik geen spaarlampen, omdat ik ze storend vind voor de geestelijke gezondheid. Geef mij maar gloeilampen. Ik gebruik ook oud glas. Dat houdt niet alleen het lawaai van buiten beter tegen, maar oogt ook veel mooier. Oud glas kan je echt ‘zien’ in vergelijking met modern glas dat eerder klinisch aandoet.”

Hoe kan je de natuur op een originele manier in je interieur brengen?
“Sommige materialen hebben een gezonde invloed in je interieur. Een houtvuur verwarmt jou en de ruimte en is tegelijkertijd helend. Ook keramiek kan helend werken. Het gebruik van hout vind ik belangrijk, want het is niet alleen gezond, maar ook heel mooi. Het geeft een natuurlijke uitstraling, brengt de natuur bij je binnen. Ik zou nooit op betonnen vloeren willen wonen. Baksteen is ook iets dat ik prachtig vind. Hoe je woont moet gezond zijn, en je moet tegelijk rekening houden met het milieu en het klimaat. Ik kies resoluut voor een sobere levensstijl; minder verkwisten, biologisch eten, gebruik maken van ouderwetse poetsmiddelen en technieken.”


 

Dario Medaer | Idee-m interieurarchitecten

Is investeren in duurzaam wonen ook economisch interessant op lange termijn?

“Eén facet van duurzaam wonen zijn de energiemaatregelen die je in een woning kan treffen. Isolatie en gebruik van hernieuwbare energie zijn rendabele investeringen. Maar mijn stokpaardje is het gebruik van kwalitatieve materialen die een lange levensduur hebben. Dat is een totaal ander aspect van duurzaamheid. Als je met degelijke materialen werkt heeft dat een impact op het onderhoud van de woning en ze zijn op lange termijn ook voordeliger dan materialen die behandeld of vervangen moeten worden. De interieurtrends en je smaak veranderen misschien, maar anderzijds heeft een goed design geen houdbaarheidsdatum.”

Kunnen duurzame woonoplossingen ook geïntegreerd worden bij een renovatie?
“De bouwer is vandaag al verplicht om de E-peileisen in verband met energiezuinigheid na te leven. Voor 2020 streven we naar quasi 100 procent energieneutrale woningen. Maar wat is renovatie? Als je een woning stript tot enkel de ruwbouw overblijft en vandaar uit vertrekt, kan je dat vergelijken met nieuwbouw. Maar er zijn gradaties. Het dak, de ramen, de spouwmuurisolatie zijn meestal de eerste zaken die aangepakt worden. Is er dan nog budget?  Dan gaat dat naar een degelijke keuken, veranda of tuinkamer. Renovatie biedt niet dezelfde mogelijkheden. Een gerenoveerde woning die hetzelfde comfort heeft als een nieuwbouwwoning, is niet evident en zelfs duurder.”

Hoe kan je de natuur op een originele manier in je interieur brengen?
“Natuur in de woning halen zoals in de jaren ’70, met een paar plantenbakken die je tussen je zithoek en je eetkamer zet, zie ik niet meer zitten. Er is een binnenklimaat, een binnenruimte, een binnenbeleving. Groen hoort daarin niet thuis. Je hebt een buitenruimte waarin de natuur zich afspeelt en er is een reden waarom je naar binnen of naar buiten gaat. Een transitieruimte zoals een patio, terras of wintertuin die maakt dat de overgang soepel verloopt, vind ik wel een goed idee. Het buitengevoel krijg je door raampartijen tot op de grond, door de natuur naar binnen uit te rollen via die tussenruimte. Planten horen dus buiten. Maar wie zijn potten sanseveria’s graag wil houden, mag dat natuurlijk.”


 

Christel Devos | zaakvoerder Devos interieur

Is investeren in duurzaam wonen ook economisch interessant op lange termijn?
“Zeker! Een woning met een lage EPC-score verbruikt minder energie. Energie en elektriciteit worden steeds duurder, dus is het interessant om de huidige (nieuwbouw)eisen op het vlak van energieverbruik te volgen. Het plaatsen van zonnepanelen heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op de EPC-score. Ze verbruiken zo goed als niets en de energieproductie wordt in rekening gebracht. Bij het verwarmen van je woning is een goede isolatie ook belangrijk. Isoleren betekent vaak een grote investering, maar die haal je er op termijn zeker uit. Het is ook niet erg is als de EPC-score van je woning wat hoger ligt dan de wettelijk bepaalde EPC-waarden, maar dat voel je wel in je portemonnee.”

Kunnen duurzame woonoplossingen ook geïntegreerd worden bij een renovatie?
Niet helemaal. Metingen wezen uit dat de binnenlucht in woningen ongezonder is dan de buitenlucht. Mensen zeggen wel dat ze ramen openzetten, maar in praktijk doen ze dat te weinig. Daarom is de installatie van een ventilatiesysteem in een nieuwe woning verplicht waar dat technisch mogelijk is. Nieuwbouwwoningen zijn quasi luchtdicht om energie te besparen. Een goed ventilatiesysteem, de toevoer van verse lucht in de leefruimtes en de afvoer van vochtige lucht, wordt dan extra belangrijk. Ventileren komt zowel de gezondheid van de bewoners als de gezondheid van de woning ten goede. Maar bij oude woningen is het plaatsen van een ventilatiesysteem soms onmogelijk en moet je echt van nul beginnen.”

Hoe kan je de natuur op een originele manier in je interieur brengen?
“Enerzijds is hout een natuurlijk, gezond en mooi materiaal in een interieur. Anderzijds moeten daar wel bomen voor gekapt worden. En ontbossing is niet goed voor het milieu en het klimaat. Daarom kies je beter voor houtsoorten afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en voor ecologisch verantwoorde materialen in je interieur. Eik wordt hier veel gebruikt omdat we in België over voldoende eikenbomen beschikken. Andere, typisch Belgische producten waar ik aan denk zijn natuursteen en bakstenen. Marmer kan ook zorgen voor een decoratief element in je interieur, maar heeft geen isolerende eigenschappen. Kurk isoleert beter en is een duurzaam en natuurlijk alternatief als vloerbedekking.”

 


 

Christa Alders | Brabantia S&L Belgium, Sales Director

Is investeren in duurzaam wonen ook economisch interessant op lange termijn?
Ik denk dat duurzaamheid, in brede zin, zelfs de enige manier is om naar de toekomst te kijken. De energiefactuur van gezinnen stijgt dit jaar met 30 procent. Zonnepanelen, isoleren en ventileren zijn dus investeringen die lonen. Alleen is de terugverdienperiode misschien wat langer nu er minder gesubsidieerd wordt. Maar het is niet alleen een zaak van het individu. Bedrijven moeten ook hun productieproces doorlichten en facetten die schadelijk zijn voor het milieu elimineren. Zet ook in op het Cradle to Cradle-model; ontwikkel producten die veilig en gezond zijn voor mens en milieu en die van begin tot eind herbruikbaar zijn of juist afbreekbaar in de biosfeer.”

Kunnen duurzame woonoplossingen enkel toegepast worden bij nieuwbouw of ook geïntegreerd worden bij een renovatie?
“Ik geloof dat we zelfs verplicht zullen worden om duurzaamheid ook als uitgangspunt te nemen bij renovaties. Dat is mogelijk, denk maar aan het aanpakken van de isolatie bij oudere woningen.  Ik merk ook een tendens bij het (her)inrichten van woningen: duurzaamheid wordt steeds vaker een reden voor de consument om bepaalde producten aan te kopen of niet.  Dus mensen kiezen echt bewust voor meer duurzaamheid. Ik merk wel dat consumenten niet altijd bereid zijn om meer te betalen voor duurzame producten. Dus proberen wij het onze klanten zo makkelijk mogelijk te maken en zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Het enige wat de consument moet doen is kiezen voor de juiste merken.”

Hoe kan je de natuur op een originele manier in je interieur brengen?
“Het gaat er niet altijd om de natuur naar binnen te brengen; de natuur naar buiten brengen is even belangrijk. Producenten spelen in op evoluties op macroniveau. Denk maar aan de oprukkende verstedelijking die maakt dat de beschikbare ruimte alsmaar schaarser wordt. Daaruit volgt de behoefte om de kleinere woonoppervlakte zo optimaal mogelijk te benutten. Die noodzaak in combinatie met de strengere regelgeving op het vlak van recyclage en afvalscheiding, motiveert ons bijvoorbeeld om producten te ontwikkelen die het de consument niet alleen gemakkelijk maken om zijn afval zo efficiënt mogelijk te scheiden, maar die ook weinig plaats innemen. Onze Sort & Go afvalemmers zijn daar een voorbeeld van.”