Je was buiten laten drogen lijkt een vanzelfsprekendheid. Althans als we kijken naar onze moeders die naarstig hun waslijnen hingen tussen de enkele bomen of palen in hun tuintje. Toch is nog niet iedereen overtuigd van de tuin of het terras als droogplaats – want waarom bestaat er anders een droogmachine, toch?

Er valt echter veel te zeggen voor het buiten ophangen van je schone was.
Wedden dat je na deze zeven redenen de droogmachine vaker links laat liggen.

1) Red het milieu
Het is niet zo onlogisch, hoor, maar het milieu is er veel beter bij gebaat wanneer je de openlucht je droogwerk laat doen. Je gebruikt geen elektriciteit en je verspreidt geen kledingvezels. Bovendien compenseer je zo een beetje de vervuilende stoffen en broeikasgassen die zijn vrijgekomen bij het wassen zelf. Het goed gevoel krijg je er gratis bij.

2) Laat zotte kosten achterwege
En met zotte kosten bedoelen we vooral onnodige kosten. Geld dat je perfect kunt sparen wanneer de was mooi in de wind hangt te wapperen buiten. Maar waarop kun je dan besparen?

Meest voor de hand liggend: op elektriciteit. Een gemiddeld gezin geeft namelijk per jaar 60 euro uit aan het verbruik van een wasdroger.
Je kleren gaan langer mee. De pluizen die je regelmatig uit de filter van je droogkast haalt, is namelijk stof die van je kleren afgesleten is. Dat betekent misschien wel minder shoppen, maar ook wel meer geld om volgende keer dat ene mooie (maar dure) designertruitje te kopen.
Je hoeft ook geen vlekkenverwijderaar te kopen of extra geurtjes om je was lekker te laten ruiken. En voor de echt gemotiveerden: je hoeft dan helemaal geen droogkast te kopen!

 

MOOD_LOM-Advance_50m
Je was buiten hangen heeft meer voordelen dan je denkt.

 

 

3) Maak komaf met vlekken
De zon heeft een blekende werking. Hoe feller de zon, hoe meer kans dus dat een hardnekkige vlek verdwijnt. Bovendien zorgt de zon ervoor dat witte was witter dan wit wordt, en niet per se het wasmproduct dat je gebruikt.

4) Werk sneller en efficiënter
Buiten de was drogen gaat dikwijls vlugger dan in de droogkast, zeker als de zon schijnt en er een lekker windje waait. Zo kun je veel efficiënter je was doen en hou je uiteindelijk meer tijd over voor de leukere dingen des levens.

5) Strijk minder
Als je was buiten heeft gedroogd, heb je minder strijkwerk achteraf. Trek de was strak voor je ze ophangt zodat ze niet kreukt tijdens het drogen. Haal ze van de draad voor ze helemaal droog is en strijk ze glad met je handen. Heb je toch iets dat je moet strijken, maar heb je geen tijd om onmiddellijk te strijken? Leg de vochtige strijkwas dan op elkaar.

Tip: wil je nog minder strijken? Steek de was dan toch even tien minuten in de droogkast voor je ze ophangt. Dit helpt ook om je handdoeken zacht te houden.

6) Blijf gezond
In een natte was zit zo’n 2 liter water. Door je was in een droogkast te drogen, stijgt de luchtvochtigheid in je huis. Dat verhoogt de kans op schimmels. Slecht voor de gezondheid, niet alleen die van je huis, maar ook die van jezelf .

7) Snuif de buitenlucht op
Want buiten gedroogde was ruikt lekkerder. Meer valt daarover niet te zeggen.

 

  • Blijft het droog?

Wil je je was wel buiten te drogen hangen, maar ben je niet zeker dat het droog zal blijven? Want de Belgische weergoden kunnen snel van humeur veranderen.

Kijk eerst naar de tegels van je terras. Drogen die bij bij enkele druppels netjes op, dan is de lucht droog genoeg. Blijven de tegels donker en vochtig, dan heeft het geen zin om de was op te hangen, de lucht is te nat. Of check buienradar.be.

En gelukkig zijn er ook droogrekken voor binnen.