Hout, kleiklinkers, keramische tegels of natuursteen. De traditionele terrasmaterialen houden stand, maar toch gaat anno 2016 beton met de populariteitsprijs aan de haal. “Betonnen terrassen worden dé terrastrend van komende zomer”, is tuin- en landschapsarchitect Jeroen Verheyen duidelijk. “Blauwe steen en klinkers blijven in trek, maar het valt de laatste jaren op dat steeds meer mensen voor beton kiezen. En de mogelijkheden zijn ruim. Je kan gaan voor een strak geheel of je kan kiezen voor naden en groeven. Zelfs een kleur toevoegen is mogelijk.”

Koop een klinker
Collega-architect Kris Van Cauter bevestigt. “De stijgende populariteit van betonnen terrassen kunnen we onmogelijk ontkennen. Maar ik maak nog altijd een onderscheid tussen de twee grote bouwstijlen: modern en landelijk.” Hij ziet nog altijd dat hout of kleiklinkers de populairste terrasmaterialen blijven voor landelijke huizen en klassieke pastorijwoningen. Het is vooral in de moderne architectuur en bij renovaties dat betonnen terrassen vandaag een prominente rol spelen.

 

Blauwe steen en klinkers blijven in trek, maar het valt de laatste jaren op dat steeds meer mensen voor beton kiezen – Jeroen Verheyen

 

Pro’s & con’s
De opmars van betonnen terrassen is hoofdzakelijk te wijten aan één belangrijk voordeel. Van Cauter: “Het prijskaartje. Een betonnen terras is stukken goedkoper dan bijvoorbeeld hout of natuursteen.” Maar er zijn ook nadelen. Zo heeft een betonnen terras best een duurzame levensduur, maar het uitzicht kan doorheen de jaren wel veranderen. In tegenstelling tot kleiklinkers, waar de kleur zit ingebakken, is de kleur bij beton erin gemengd. “Dat kan op termijn voor verkleuring zorgen”, aldus Van Cauter. “Mensen moeten dus beseffen dat er ook nadelen zijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld scheuren ontstaan. En wat als leidingen, die onder het terras liggen, verstopt zijn? Dan ben je beter af met een houten of een betegeld terras.”

Nieuwe tijden
Een andere duidelijke terrastrend is de behoefte om de woonkamer te verlengen naar buiten. “Die buitenbeleving vinden mensen heel belangrijk”, vertelt Verheyen. “Daarom kiezen mensen voor hun terras vaak hetzelfde materiaal als de vloeren binnen. Vroeger moest een terras makkelijk en proper zijn. En tijdens de zomer moest je buiten kunnen eten. Die tijden zijn voorbij.” Voor wie binnen een houten vloer heeft, maar buiten de kosten wil drukken, is keramisch imitatiehout een optie. Van Cauter: “Dat kan, maar ik ben persoonlijk geen fan van alles wat nep is en ik zou het dan ook niet aanraden. Maar ook echt hout is ondanks het mooie uiterlijk en duurzame karakter niet aan te raden als je het hele jaar door het terras wil gebruiken. In de winter kan een houten terras spekglad zijn. Zelfs als je voor antislip hout kiest.”

 

Hout is heel mooi en duurzaam, maar niet aan te raden als je het hele jaar door het terras wil gebruiken. In de winter kan een houten terras spekglad zijn – Kris Van Cauter

 

Traditionele veranda
Wie een terras wil aanleggen, kan zich dus maar beter op voorhand goed afvragen wat hij of zij van een terras verlangt en welke materialen dus het meest geschikt zijn. Van Cauter: “De meeste mensen laten zich gewoon leiden door de sfeer van de woning. Wie klassiek bouwt, houdt doorgaans van kleiklinkers op zand die voor een verouderde look zorgen. Het is dus zeker niet allemaal beton wat de klok slaat.” Ook niet in moderne woningen. Zo blijft hout een populair materiaal voor overdekkingen, carports en gevelbekledingen. Dat blijkt onder meer uit de opmars van eikenhouten bijgebouwen en terrasoverkappingen, die de traditionele veranda stilaan vervangen.

Moderne Free Willy
Een ander voorbeeld is het Free Willy®-concept, een architecturaal concept uit hout met een sterk uitgesproken horizontale belijning. Free Willy® is erg populair omwille van het strakke en moderne uiterlijk. En met staal loert er zelfs nog een nieuwe smaakmaker om de hoek. Stalen serres, een verhoogd terras met een trap uit cortenstaal of houten bijgebouwen met stalen ramen. Verheyen: “Het aanbod aan materialen en mogelijkheden is erg ruim. Dat maakt het allemaal veel complexer, maar natuurlijk ook uitdagender.”