Een mooie tuin heeft mooie details. Een originele plantenbak, een goed geplaatste spot of comfortabele tuinmeubelen. Het zit hem niet alleen in de grove afwerking, maar juist in die details. En belangrijk is dat de accessoires in de tuin matchen met die van in het huis. En dat is niet altijd even makkelijk.

30 jaar in de mode
Annemie Janssens heeft er echter haar handelskenmerk van gemaakt en stelt haar landelijke tuin in grensplaats Baarle-Hertog aan het publiek tijdens Open Tuinen. De bezoekers zijn altijd blij verrast met de talrijke accessoires en kleine details. Overal is namelijk wat te zien: planten, potten, zithoekjes, een vijver en zelfs een kleine boomgaard. “Het is zo gegroeid met de jaren”, vertelt de hobbytuinierster over haar zelf aangelegde tuin rondom de oude familieboerderij. “Het grappige is: er zijn nu veel dingen helemaal in de mode, die ik al lang getest heb. Veel bezoekers komen bijvoorbeeld kijken naar mijn verse groenten en kruiden, terwijl ik dat al dertig jaar doe.”

 

Je moet uitkijken met het gebruik van dezelfde materialen binnen en buiten. Buiten kunnen kleuren sneller vervagen – Koen Robberecht

 

Binnen = buiten
En zo landelijk en romantisch als het binnen in de boerderij van Janssens is, zo is het ook in haar tuin. “De lijn die ik binnen aanhoud, trek ik gewoon door naar buiten. Het gaat er om waar je vazen of potjes plaatst of welke kleuren je gebruikt.” Janssens gebruikt zowel binnen als buiten veel keramiek en klei en laat zich inspireren op kunst. “En natuurlijk zet ik ook binnen veel planten, net als buiten.”

Let op het materiaal
Maar de aanpak van Janssens valt niet altijd vlekkeloos over te nemen. Het materiaal waaruit je potten, tuinmeubels en andere accessoires gemaakt zijn, spelen namelijk een grote rol bij het doortrekken van die lijn. “Wanneer je dezelfde materialen zowel binnen als buiten gebruikt, kan het zijn dat de kleuren buiten sneller vervagen dan binnen”, legt tuinarchitect en tuinaannemer Koen Robberecht uit. “Dat is niet mooi en daar waarschuw ik mensen vaak voor. De accessoires buiten moeten wel een link hebben met wat binnen staat, maar dat hoeft niet noodzakelijk in het materiaal te zitten.”

3 kernwoorden voor tuin
Je tuin afstemmen op je interieur is één ding, maar je tuin afstemmen op de huidige trends is iets anders. Want net zoals de kledingmode volgen verschillende tuintrends elkaar razendsnel op. Voor 2016 geeft Robberechts drie kernwoorden: gezelligheid, moderniteit en warmte. En prairiebeplanting. “Prairiebeplanting of wilde beplanting zie ik tegenwoordig veel terugkomen, net zoals meerstammige bomen. Dat zijn bijvoorbeeld struiken die niet te hoog groeien. Voor een moderne touch plaats je die in aluminium plantenbakken. Die zijn licht, elegant, smal en kunnen goedkoop op maat gemaakt worden in tegenstelling tot het steeds duurdere hout.”

 

Wij wonen landelijk en romantisch. Dat kun je mooi doortrekken van binnen naar buiten – Annemie Janssens

 

Mysterieuze tuin
Net als bij de plantenbakken, kiezen mensen vandaag voor moderne, strakke meubelen. Met een sterke voorkeur voor subtiel grijs. En ook de tuinverlichting mag subtieler. “Indirecte verlichting is bezig aan een opmars”, meent Robberechts. “De verlichting zit verstopt tussen de planten, wat een aangename en mysterieuze sfeer geeft aan je tuin. Bovendien gaat het perfect samen met die meerstammige bomen.” Daarnaast worden de lampjes ook veel vaker vervangen door LED-lampjes. “De prijzen tussen de verschillende lichtbronnen liggen steeds meer bij elkaar, wat de keuze voor de ‘groene’ LED-lampen gemakkelijker maakt.”

Tussen pot en plant
Zulke moderne tuinen die Robberecht meestal ontwerpt, staan zowat haaks op het landelijke groen dat bij Janssens rondom haar huis staat. “Ik plaats mijn planten veelal in allerlei verschillende potten. Alles vindt wel een plaatsje. Potten, maar bijvoorbeeld ook oude zinken bakken of oude theepotten. Dat past helemaal in de stijl van onze oude boerderij.”

Nooit helemaal klaar
En ze gebruikt lampjes en lichtjes over heel haar tuin. Toch proberen ze beiden altijd een link tussen binnen en buiten te maken. Ieder op zijn eigen manier. “Een tuin is persoonlijk”, zegt Janssens. “Ik besteed enorm veel tijd aan mijn tuin, maar ik kan er dan ook echt van genieten wanneer het af is. Al is een tuin eigenlijk nooit af.”