Als je klein woont, zoals in een stad, zonder tuintje kun je met leuke en creatieve oplossingen de natuur toch binnenhalen. Als je het groot ziet kun je het stadspark, in gedachten weliswaar, gaan claimen. Met een tactisch geplaatste strandstoel, een bijzettafeltje met je favococktail erop, een boek in de hand en een enorme parasol boven je kruin kun je al snel het gevoel creëren dat je in een gigantische tuin zit. Dat een ietwat opdringerige gans je schrik aanjaagt of een misplaatste voetbal iets te dicht voorbij je gezicht zoeft, moet je er natuurlijk wel bijnemen, daar in in je ‘eigen’ tuin.

Huur een volkstuintje
Je kunt ook een volkstuintje huren. Een lapje grond dat je via de stad reserveert en waar je zelf groenten en fruit op kweekt. Naast het plezier van de buitenlucht, het groen en de natuur in je nabijheid en de ervaring van andere huurders, werpt zo’n volkstuin na een tijd – letterlijk – vruchten af en vul je je maag met zelf verbouwde groenten.

 

Steek je plantjes in een leuk potje, zelf gemaakt uit een simpel conservenblik omwikkeld met jutetouw

 

Makkelijk met cactussen
Maar niet iedereen heeft groene vingers en zoekt het liever dichter bij of zelfs ìn huis. Sla dan je slag met makkelijk te onderhouden planten, zoals vetplantjes en cactussen. Zij zullen het je niet kwalijk nemen als je hen eens vergeet water te geven. Steek ze in een leuk potje, dat je probleemloos zelf maakt.  Neem een simpel conservenblik en wikkel het in met jutetouw. Of dompel de onderste helft in een verfpot met je favoriete kleur.

Bloemenplank aan de muur
Wat ook mooi staat, is een wandplank met enkele gaten voor bloempotten. Bevestig de plank aan een muur en plaats de potten in de gaten. Mocht je de plank buiten plaatsen, blijven de potten mooi op hun plaats en kunnen ze niet door een hevige windstoot naar beneden gekieperd worden. Het blijft een geheel, zoals een soort veilige vensterbank. Je kunt de plank ook aan de gevel bevestigen net onder je keukenraam en vul ze op met kruidenplantjes. Of maak een hele hoop van deze wandplanken en hang ze onder elkaar op. Zo creëer je op een makkelijke manier een verticale tuin.

Burenliefde door hangplanten
Maar het kan echt nog gemakkelijker. Geef je bovenbuur gewoon een hangplant die snel groeit en breng dan subtiel aan dat die perfect zou staan op zijn of haar balkon. Als je bovenbuur je raad opvolgt, kun je binnen de kortste keren genieten van een groene waterval, die zich langzaam maar zeker ontpopt voor je raam. Het enige wat je dan nog rest, is je strandstoel, bijzettafeltje met cocktail, boek en parasol bovenhalen. En nodig je buurman ineens ook uit.