Hou je van een mooie, verzorgde tuin, maar heb je geen groene vingers? Geen nood! Tuinieren hoeft niet tijdrovend te zijn. “De juiste bodembedekker kan je heel wat tijd besparen.”

Armand Caubergs | Tuincentrum Caubergs

Wat is volgens jou de beste manier om tijd te besparen bij onderhoud in de tuin?
“Je tuin regelmatig onderhouden is een eerste tip. Zo blijft je tuin prima in orde zonder er uren aan een stuk in bezig te zijn. Een tweede punt is de aanleg van de tuin. Door met blokken van planten te werken, kun je heel wat tijd besparen op onderhoud. De term ‘bodembedekkers’ gebruik ik niet graag. Veel mensen denken bij bodembedekkers aan een overwoekerde tuin, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Er zijn bodembedekkers die maar één of twee keer per jaar gesnoeid moeten worden zonder te overwoekeren. Je zet alles kort bij elkaar en tussenin kan je opvullen met houtschors of -haksel.”

Wat zijn de nieuwste onderhoudstechnieken waar je sterk in gelooft?
“Ik ben wel fan van schors of haksel als bodembedekker. Ook om onkruid tegen te gaan. Het helpt, maar let op, een tuin zonder onkruid bestaat niet. Je zult dus geregeld de handen uit de mouwen moeten steken. We gaan trouwens automatisch die richting uit. Steeds meer chemische sproeistoffen worden omwille van milieuredenen verboden. Misschien is schoffelen, wieden en harken wel de nieuwste onderhoudstechniek. En dat juich ik alleen maar toe. De grond krijgt lucht en het is nog gezond voor je lichaam ook. Waar ik geen fan van ben is een gasbrander. Het kan misschien wel werken, maar wij hebben toch al een aantal keren een schadebestek moeten opmaken omdat een haag in brand was geschoten.”

Hoeveel tijd spendeer je aan het onderhouden van jouw tuin?
“Mijn vrouw neemt thuis het meeste tuinwerk voor haar rekening. Zij is toch iedere week zo’n vier à vijf uur bezig in de tuin. Ze doet het ook heel graag. Maar een half uurtje per dag moet eigenlijk voldoende zijn om je tuin piekfijn in orde te houden. Veel hangt uiteraard af van de grootte van de tuin, en van de aanleg, zoals ik hierboven al aanhaalde. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik door mijn job weinig tijd heb om in mijn eigen tuin te werken. Maar dat zal zeker veranderen als ik op pensioen ben.”


 

Ivo Pauwels | auteur en tuinspecialist

Wat is volgens jou de beste manier om tijd te besparen bij onderhoud in de tuin?
“Als je tijd wil besparen is beplanting cruciaal. Veel gras bijvoorbeeld, is tijdrovend. Een gazon is het kloppend hart van de tuin en moet dus goed verzorgd en gemaaid worden. Anderzijds is grasmaaien voor sommigen net ontspanning en wordt het niet als tijdrovend ervaren. Dat is heel persoonlijk. Ook een haag moet gesnoeid worden. Een goed alternatief is een struikenborder. Daar kruipt minder tijd in om te onderhouden. Verder kan je ook tijd besparen door de juiste bodembedekker te kiezen. Elfenbloemen zijn bijvoorbeeld ideaal. Of bepaalde geraniums zoals de Geranium macrorrhizum, of liever ooievaarsbek.”

Wat zijn de nieuwste onderhoudstechnieken waar je sterk in gelooft?
“Ik geloof in het bestrijden van onkruid met een vlammenwerper. Dat is iets wat steeds meer verkocht en gebruikt zal worden. Ook voor het onderhoud van openbaar groen is de onkruidbrander aan een opmars bezig. Zeker in grotere tuinen is het verbranden van onkruid handig. Ik doe het zelf ook. Het grote voordeel is dat het gebruiksvriendelijk is en je gericht tewerk kan gaan. Met spuiten loop je het risico dat je door het spel van de wind ook andere planten aantast. Een onkruidbrander kun je bovendien ook tijdens de winter gebruiken, terwijl veel spuitproducten dan niet werken. Het vergt een kleine investering, maar voor zo’n 80 euro heb je al een toestel.”

Hoeveel tijd spendeer je aan het onderhouden van jouw tuin?
“Ik heb nu niet meteen een tuin die ik veel mensen zou aanraden. Groot en er kruipt veel tijd en werk in. Dat is nodig, want in de maanden mei en juni is mijn tuin iedere zondag open voor bezoek. Vooral tijdens het voorjaar zit ik veel in de tuin. In maart, april en mei kom ik toch snel aan een tiental uren per week. Vanaf dan kom ik toe met vier à vijf uren per week. Tijdens de wintermaanden doe ik weinig in de tuin. Dan zit ik vooral binnen te schrijven en doe ik ideeën op voor het volgende jaar. Dat is het leuke aan een tuin. Wie een tuin heeft, heeft altijd iets om naar uit te kijken.”


 

Christoph Declerck | Groenbedrijf Limburg

Wat is volgens jou de beste manier om tijd te besparen bij onderhoud in de tuin?
“Alles begint met de grootte en de indeling van de tuin. Eigenlijk zijn er drie onderdelen: verharding, gras en beplanting. Hoe meer verharding of terras, hoe minder onderhoud. Een gazon vraagt al wat meer onderhoud, maar vooral planten kunnen tijdrovend zijn. Kies dus voor uniforme plantensoorten die gemakkelijk te snoeien zijn en weinig grondeisen hebben. Het is vanzelfsprekend dat een borderbeplanting met een assortiment van vaste planten veel onderhoud vragen. Cacaodoppen en schors kunnen als bodembedekking een goeie oplossing zijn om leemtes op te vullen. Maar afhankelijk van de soort, verzuurt schors meestal de grond, terwijl cacaodoppen een meer neutrale pH-waarde hebben.”

Wat zijn de nieuwste onderhoudstechnieken waar je sterk in gelooft?
“De twee dingen die tegenwoordig erg in trek zijn, zijn branden en stomen. Ik ben meer een voorstander van stomen, want milieuvriendelijker. De werkwijze is eenvoudig: je doodt het ongewenste kruid tussen de beplantingsoppervlakten met een gas- en/of stoompistool. Voor verharde oppervlakten gebruik je mobiele apparatuur met een brede mond aan het uiteinde. Het nadeel ervan is de hoge kostprijs en enkel het bovenste gedeelte van het onkruid sterft af. En voor particulieren een beetje overdreven. Daarom blijf ik voorstander van schoffelen op regelmatige basis. Door twee keer per maand een uurtje te schoffelen tijdens het groeiseizoen, kun je onkruid al te slim af zijn.”

Hoeveel tijd spendeer je aan het onderhouden van jouw tuin?
“We hebben thuis een vrij grote tuin, maar doordat ik weinig tijd heb om in mijn eigen tuin te werken, hebben we bewust gekozen voor een tuin die niet veel onderhoud vraagt. We hebben een flink stuk gazon en ook de beplantingsvakken bestaan hoofdzakelijk uit dichte wintergroene massieven die enkel een zomer- en wintersnoei vragen. Tijdens het groeiseizoen probeer ik toch een tweetal keren per week bezig te zijn in de tuin om de beplantingsoppervlakte zuiver te houden. Het belangrijkste, en dat is een algemene tip, is dat je op regelmatige basis werkt om onkruidgroei voor te zijn. Eenmaal het onkruid in de tuin staat, heb je heel wat meer tijd nodig per vierkante meter.”