De moestuin van zijn vader, zo’n 35 jaar geleden. Daar ontdekte Wim Lybaert zijn groene vingers en zijn onuitputtelijke liefde voor de natuur. Sinds enkele jaren combineert de Bruggeling zijn twee grote passies: tv-programma’s maken en moestuinieren. Deze maand starten de opnames van een nieuw tv-programma op Eén, waarin verschillende moestuinduo’s het tegen elkaar opnemen. Met Lybaert als moderator.

Wat kun en mag je al vertellen over het nieuwe programma?
“Vorige zomer heb ik op Eén een oproep gedaan. Ik ging op zoek naar mensen die samen met mij in een weide het moestuinseizoen wilden beleven. De respons was groot. Via selectieproeven hebben we uiteindelijk verschillende duo’s gekozen. Over het format kan ik nog niet veel vertellen, maar misschien kan ik wel al verklappen dat de duo’s in het programma elkaar uitdagen. Verder is het concept ‘samen tuinen’ de rode draad doorheen het programma. De tijd van volkstuintjes is stilaan voorbij: aparte percelen, poortjes, ieder zijn eigen tuinhuisje… Bij samen tuinen is het gemeenschapsgevoel veel groter.”

 

Alen liquideren naaktslakken door de slak te doorboren en ze te besmetten met een bacterie. Het lijkt wel sciencefiction

 

Wat deed je voor je een tv-gezicht werd?
 “Ik werkte al een lange tijd voor televisie, als monteur. Ik heb zeventien jaar bij Woestijnvis gewerkt. In wezen ben ik dus een programmamaker. Toen Woestijnvis de zenders Vier en Vijf kocht, vroeg Wouter Vandenhaute om nieuwe programma’s te bedenken. Ik stelde voor om een moestuinier te volgen. Omdat ze wisten dat ik zelf een fervent moestuinier ben, was ikzelf de uitverkorene. En zo ben ik voor de schermen terechtgekomen.”

Heb je als bekend gezicht last van sensibiliseringsdrang?
“Dat zit wel in mij, ja. Maar ik ga mensen niet zeggen wat ze moeten doen. Ik kan hard doorbomen over de voedselindustrie, maar dat doe ik niet. Ik laat gewoon zien wat allemaal mogelijk is. Ik denk dat mijn enthousiasme aanstelijker werkt dan doorbomen over een bepaald thema.”

Hoe staat het anno 2016 eigenlijk met het natuurbewustzijn van de Vlaming?
“We zijn de voorbije decennia een beetje vervreemd van de natuur, maar ik merk een positieve evolutie. De economische waarde van natuurgebieden is heel groot geworden. Vroeger ging je naar de zee om te wandelen, nu zoeken mensen de natuur op. Ook op het gebied van sport heeft natuur een grote waarde. Ik ben geen sporter, maar als ik te zwaar sta, zoals nu (lacht), dan ga ik buiten even lopen. De natuur is ook ideaal om te ontsnappen aan het gejaagde smartphone-leven.”

 

Leg je moestuin zo dicht mogelijk bij je huis, dan ligt hij in het zicht en heb je sneller de neiging even te gaan kijken

 

Wanneer is jouw liefde voor de natuur ontsproten?
“Het begon vijvendertig jaar geleden. Ik werkte toen vaak in de moestuin van mijn vader en werd dus redelijk snel gebeten door de microbe. Niet zozeer door de moestuinmicrobe, maar door de natuur in het algemeen. We woonden ook op het platteland. Ik stond om vier uur ’s morgens op om vogels te tellen. Geweldig vond ik dat. Ik eet en kook ook graag. Vandaar ook mijn liefde voor het moestuinieren.”

 

©Ian Hermans

 

Heb je een favoriete groente?
“Niet echt. Ik kweek wel ieder jaar twintig variëteiten van tomaten en ik had vorig jaar ook dertig verschillende soorten bonen. Vraag aan moestuiniers wat hun favoriete groente is, dan staan tomaten bovenaan. Er zijn enorm veel soorten en het is een dankbare groente. De return is groot. Zelf probeer ik geregeld nieuwe dingen uit. Onlangs heb ik op internet nog gezocht naar zonnebloemen. Van veertig centimeter tot vier meter hoog en van citroengeel tot chocoladebruin. En zo kom ik altijd wel wat tegen.”

Wat wordt dé moestuintrend van 2016?
Naturapy! Schrijf maar op. Kort samengevat: de natuur inzetten tegen de natuur. De biologische bestrijdingsmiddelen nemen het stilaan over van de chemische. Bladluizen bestrijden met chemische middelen is zoals met een kanon op een muis schieten. De muis zal wel dood zijn, maar alles daarrond ook. Zo gebeurde het vroeger. Biologische middelen winnen al enkele jaren aan populariteit, maar dit voorjaar zullen heel veel mensen insecten kopen om andere insecten te bestrijden.”

 

Bladluizen bestrijden met chemische middelen is zoals met een kanon op een muis schieten. De muis zal wel dood zijn, maar alles daarrond ook

 

Kun je een aantal voorbeelden geven?
“Je kunt bladluizen bestrijden met de larven van lieveheersbeestjes. Je gaat naar een tuincenter, betaalt aan de kassa voor een doos larven en een week later kan je ze oppikken. Lieveheersbeestjes zijn de carnivoren onder de insecten en dus niet schadelijk voor je moestuin. Die eten makkelijk zo’n 150 bladluizen per dag! Ook hommelkasten zullen steeds meer verkocht worden om de tuin te bevruchten. En alen! Je lost een dertigtal miljoen eitjes op in water en dat water giet je in je moestuin. De alen liquideren vervolgens naaktslakken, de grootste vijand van de moestuinier, door de slak te doorboren en ze te besmetten met een bacterie. Het lijkt wel sciencefiction. Geweldig vind ik dat. Ook kinderen op school zullen smullen van dergelijke verhalen.”

 

©Ian Hermans

 

Hoe ziet jouw ideale tuin eruit?
“Die ga je zien in het programma. Een moestuincomplex met verschillende mensen waarin je samen kan werken. Een plek waar mensen samenkomen om te tuinieren, te aperitieven, te barbecueën en een feestje te bouwen. Nu, mijn werk is mijn moestuin, dus die moet netjes zijn. Maar ik knip niet ieder grassprietje in mijn tuin. Onkruid laat ik staan, maar niet tussen mijn groenten. Ik heb ook veel bloemen om insecten aan te trekken voor bevruchting.”

Wat is je gouden tip voor moestuiniers?
“Verzorg je moestuin dagelijks. Vijf minuten per dag is voldoende en bespaart je uren werk tijdens het weekend. Ook zon is cruciaal. Zorg dus dat je moestuin voldoende zonlicht vangt. En nog een tip: leg je moestuin zo dicht mogelijk bij je huis. Dan ligt hij in het zicht en heb je sneller de neiging even te gaan kijken. Geloof me, dat is tijdens de winter een extra stimulans om snel wat kruiden te gaan plukken tijdens het koken.”