Op geluk staat geen leeftijd. Zeker niet op liefdesgeluk. Op hun vijftigste hebben velen het al gevonden, maar steeds meer mensen beginnen als vijftigplusser aan een nieuwe etappe. Ze worden verliefd en stappen (opnieuw) in het huwelijksbootje, of kiezen er net bewust voor om ’s avonds alleen onder de wol te kruipen.

Werner Quix | Single (51)

Is het moeilijker om boven de 50 een nieuwe relatie te beginnen?
“Verliefd worden is gemakkelijk, maar of je ook daadwerkelijk een relatie wilt met die persoon, daar kom je pas na een tijdje achter. Als dat inderdaad zo is maar de liefde is niet wederzijds, doet dat enorm veel pijn. Is die persoon niet de ware voor jou, dan doe je vaak zelf iemand pijn. Uiteindelijk resulteert dat meestal in de gedachte dat het gewoon gemakkelijker is om alleen te zijn. Wanneer de gelegenheid zich voordoet ga je dus vaak de boot afhouden, onterecht ondervind je achteraf. Maar alleen zijn heeft ook zo zijn voordelen. Je doet je eigen zin: alles kan en alles mag. Toch zijn er heel wat momenten waarop je verlangt naar een partner. Maar je hart openstellen voor iemand anders op deze leeftijd, is bijzonder moeilijk.”

Hoe staan de kinderen tegenover een nieuwe relatie?
“De kinderen zouden niets liever willen dan dat ik een nieuwe partner heb. Ze zijn dan ook op een leeftijd gekomen waarop ze beseffen dat het voor mij niet altijd even evident is om alleen te zijn. Maar ze zien natuurlijk ook de andere kant: mijn aandacht gaat voor 100 procent naar hun toe, ik sta altijd voor hen klaar. En uiteraard, met een partner zou dat weleens wat minder het geval kunnen zijn.”

Waar zoek je nieuwe contacten?
“Ik ben een tijdje op zoek gegaan via het internet, maar kwam er al vrij snel achter dat dat niets voor mij was. Ik wil iemand in levenden lijve leren kennen, ik ga er nog altijd van uit dat je de ware moet ontmoeten in de échte wereld. Tot op vandaag is dat nog niet gelukt, of misschien wel, maar dan komen we opnieuw bij het eerste antwoord terecht…”


 

Agnes Pauwels | weduwe in een nieuwe relatie (55)

Is het moeilijker om boven de 50 een nieuwe relatie te beginnen?
“Ik heb ondervonden dat ik in de jaren die ik alleen ben geweest egoïstischer ben geworden, zonder dat ik het zelf merkte. Je hebt je eigen principes en gewoontes ontwikkeld en in de beginperiode van je relatie word je daarmee geconfronteerd. Mijn nieuwe partner en ik zijn drie jaar samen, maar officieel zijn we niet samenwonend. Het voelt zeer goed, ik geniet weer van dingen samen doen. Een andere valkuil, als je zoals ik een huwelijk van vijfentwintig jaar achter de rug hebt, is dat je je partners niet mag vergelijken. Je moet de knop omdraaien. Als weduwe is het extra moeilijk omdat ik mijn partner tot de laatste dag doodgraag heb gezien. Gelukkig heeft mijn nieuwe vriend er geen probleem mee.”

Hoe staan de kinderen tegenover een nieuwe relatie?
“Ik heb een 29-jarige zoon, Dries, die niet meer thuis woonde toen ik mijn nieuwe relatie begon, en een 27-jarige dochter, Lynn, die wel nog bij mij woonde. Mijn kinderen zijn gelukkig dat ik iemand nieuw heb. Mijn zoon heeft het eerste moment wel even gezegd: ‘hij gaat zich hier toch niet moeien?’ Maar dat was niet het geval en het heeft nooit voor problemen gezorgd. Ik vond het wel raar om mijn dochter achter te laten, om naar mijn vriend te gaan. Dat was een onnatuurlijke situatie. Mijn dochter en ik hadden afgesproken om zeker twee avonden per week samen te eten. Blijkbaar gedroeg ik me ok terug als een puber, waardoor mijn kinderen me soms uitlachten (lacht).”

Waar zoek je nieuwe contacten?
“Ik was nog geen vijftig toen ik weduwe werd, maar ik heb door wat ik heb meegemaakt bewust geen nieuwe contacten gezocht, het is mij een viertal jaar na de dood van mijn man overkomen. Ik heb een heel druk professioneel en sociaal leven en dus bestond de kans dat ik iemand tegenkwam met wie het klikte. We hebben elkaar leren kennen op een beurs en zijn nadien iets gaan drinken. Ik heb me nooit opgesloten en vond het ook niet erg om in mijn eentje op plekken te komen. Mijn kinderen hebben de zorg voor mijn overleden man meegemaakt en we hebben veel steun aan elkaar gehad in de verwerking. Toen ik mijn nieuwe relatie begon had ik het rouwproces gedeeltelijk achter de rug.”


 

Johan Glibert | single (56)

Is het moeilijker om boven de 50 een nieuwe relatie te beginnen?
“Aangezien je na je vijftigste al een grote rugzak met negatieve ervaringen meedraagt, is het moeilijker om een nieuwe relatie te beginnen. Hoe langer je alleen bent, hoe moeilijker om de stap te zetten. Zeker na een nieuwe teleurstelling. Het kan soms stil zijn ‘s avonds, maar ik voel me over het algemeen goed als single waardoor een nieuwe relatie me soms afschrikt. Ik heb de vrijheid om te gaan en te staan waar ik wil. Dat kan egoïstisch klinken, maar vorige relaties hebben er mee voor gezorgd dat ik er zo tegenaan kijk. Ook de “andere” wordt met ouder worden veeleisender. Zo heb ik geen rijbewijs en wagen, wat vaak een breekpunt is in de aanloop naar een relatie.”

Hoe staan de kinderen tegenover een nieuwe relatie?
“Een nieuwe partner in het leven van een ouder is steeds moeilijk voor de kinderen. Aanvankelijk zijn ze enthousiast, maar na een confrontatie of discussie kan het helemaal omkeren. Niet dat ik de relatie daarvoor stopzet, maar het blijft toch als een donkere wolk hangen. Het is me al overkomen dat mijn partner de relatie om die reden beëindigde. De reactie van de kinderen zorgt vaak voor extra druk op de nieuwe partner en prille relatie. Want hoe die ook haar best doet, ze zal nooit de andere ouder kunnen benaderen. Elk foutje en elke discussie dreigt uitvergroot te worden. De leeftijd van de kinderen speelt daarin natuurlijk een belangrijke rol.”

Waar zoek je nieuwe contacten?
“Momenteel ben ik niet echt op zoek. Zoals gezegd: ik voel me over het algemeen goed als single. Mijn houding is dat ik wel zie wat op mij afkomt. Mezelf opsluiten doe ik gelukkig niet. Naast de sport, badminton en speleo, geniet ik vooral van natuurbeleving: wandelen en inventarisatie doen in natuurgebieden bijvoorbeeld. En vaak ga ik uit eten met vriendinnen: een restaurantje uitproberen, samen genieten van lekker eten en drinken en een gezellige babbel.”