Levenslang gewerkt, het huis afbetaald en de kinderen het huis uit. Mogelijke geldzorgen zijn eindelijk voorbij. Meer zelfs: vaak schiet er nog een centje over om te investeren. Maar wat rendeert nu het best? Vastgoed, beleggen of nog iets anders. 50-plussers hebben in ieder geval een brede waaier aan beleggingsmogelijkheden. “De tijdshorizon is daarbij een belangrijk aspect”, zegt Filip Perneel, financieel analist bij Test Aankoop. “Het beste dat je kunt doen, is er eigenlijk zo vroeg mogelijk mee beginnen. Want wie zo risicoloos mogelijk wil beleggen, heeft veel tijd nodig.” Wie wat geld opzij te zetten heeft, kan dat – als je het niet wil opsouperen – op verschillende manieren laten renderen, met één gouden vuistregel: hoe meer risico je vermijdt, hoe minder het rendeert.

 

Wie zo risicoloos mogelijk wil beleggen, heeft veel tijd nodig – Filip Perneel

 

Kleine letters met een vergrootglas
Beleggen in vastgoeddeals is dezer dagen een van de populair wordende opties. Je investeert in bijvoorbeeld individuele hotelkamers, recreatiedomeinen, garages, een shoppingcenter of appartementen. “Je moet elk project afzonderlijk goed bekijken wat betreft fiscaliteit en eigendomsrechten”, adviseert Perneel. “In advertenties wordt immers niet alles gezegd. Vaak wordt er uitgegaan van de meest optimistische scenario’s.” Koop je bijvoorbeeld een hotelkamer, zijn de latere kosten die daaraan verbonden zijn, dan ook voor jou of voor een ander? Word je de eigenaar van zo’n kamer of krijg je ze alleen in vruchtgebruik? Het zijn vaak de kleine lettertjes, maar je kunt ze volgens Perneel maar beter met een vergrootglas lezen.

Investeren in tweede woning
Sommige 50+’ers kopen in plaats daarvan een tweede woning. Om als vakantiehuis te verhuren en er een bepaalde periode van het jaar zelf gebruik van te maken. Je kunt dan speculeren op een meerwaarde bij een eventuele doorverkoop. Verkoop je het niet, dan hou je er een goedkoop vakantieadres aan over waar ook kinderen en kleinkinderen gebruik van kunnen maken.

 

Het rendement op de meeste klassieke spaarproducten is vrij laag, dus vergelijken is aangewezen – Kristof De Paepe

 

Schat je rendement goed in
Vastgoed is dus vaak de slimste en meest veilige belegging, maar steeds meer hoor je ook over beleggen in wijn of kunst. Perneel nuanceert echter: “Dat is eerder voor een beperkt publiek weggelegd. Het instapbedrag ligt vaak hoger en de markt is minder transparant.” Specialistenwerk, dus. Het is ook een kwestie van hoeveel tijd en moeite je zelf in je financiële belegging wilt of kunt steken en hoe goed je je rendement kunt inschatten. In ieder geval is advies van een expert geen overbodige luxe.

Onmiddellijk beschikbaar geld
Wie zijn geld onmiddellijk beschikbaar wil houden, kan het ook gewoon sparen. “Spaarproducten die specifiek op 50+’ers gericht zijn, zijn er niet”, zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be. “Het rendement op de meeste klassieke spaarproducten is vrij laag, dus vergelijken is aangewezen als je er toch wat winst uit wilt halen.” Maar voor wie 10.000 of 15.000 euro opzij wilt zetten, blijft dat op dit moment minder dan 1 procent. Wie zijn geld op langere termijn vastzet of bijvoorbeeld kasbons koopt, kan rekenen op een hoger rendement.

Geen verrassingen
Ten slotte kun je ook een Tak 21 spaarverzekering nemen, een verzekering met een gewaarborgde terugbetaling van je geïnvesteerde kapitaal. Daarvoor moet je je bedrag verplicht acht jaar laten staan. Eens je een eenmalige instapkost en taks hebt betaald, krijg je na die periode een gewaarborgd rendement aangevuld met een eventuele winstdeelname zonder de roerende voorheffing van 27 procent te moeten betalen. Sparen blijft dus populair. De Paepe: “Met spaarboekjes kom je geen verrassingen tegen, mede dankzij de waarborg van de overheid voor het geval een bank zou omvallen.”