Last van de gewrichten, een verhoogde kans op hart en vaatziekten en een slechter uithoudingsvermogen. Honden zijn soms net mensen en de klachten die veroorzaakt worden door overgewicht, zijn dan ook vergelijkbaar met die van hun zwaarlijvige baasjes. De welvaartsziekte die obesitas heet, is niet alleen bezig aan een opmars bij mensen, maar komt ook onder viervoeters steeds vaker voor. De schattingen lopen uiteen, maar aangenomen wordt dat zo’n 50 procent van de honden aan overgewicht lijdt.

Snoepjes versus liefde
“Net als bij mensen gaat het gewicht omhoog bij honden”, constateert Jos de Cuyper, een in honden gespecialiseerde nutritionist. Zijn verklaring is even logisch als simpel: “Te veel calorieën en te weinig beweging. Mensen denken vaak dat ze een hond liefde geven wanneer ze hem een snoepje geven. In feite is dat juist het tegenovergestelde.” Want met de snoepjes komt het overgewicht. De Cuyper, die ook hondenshows jureert, ziet vooral de kleinere honden om deze reden in omvang toenemen. “Dat zijn de troeteldiertjes hè. Die leven bij mensen op hun appartement en in de plaats van daar mee te gaan lopen, worden er vooral veel snoepjes aan gegeven.”

 

Mensen denken vaak dat ze een hond liefde geven wanneer ze hem een snoepje geven. In feite is dat juist het tegenovergestelde – Jos De Cuyper

 

Gebruik je ogen
Een bijkomend probleem is dat veel baasjes moeite hebben om in te zien dat hun dier overgewicht heeft. De Cuyper: “Net als mensen die zelf overgewicht hebben, liegen baasjes over wat ze hun hond te eten hebben gegeven. Dan zeggen ze tegen mij dat ze zoveel korrels geven, maar wanneer ik naar hun dier kijk, zie ik gewoon dat dat niet klopt.” Voor dat type baasje bestaat eigenlijk maar een advies: “Gebruik je ogen en besef dat je dier te zwaar is.” Kijk best naar de lenden. Die mogen niet te fel gevuld zijn ten opzichte van de borst.

Light-voeding om te beginnen
Als het baasje inziet dat er meer huisdier is dan hij aankan, kan worden nagedacht over een oplossing. “Ik zou ten eerste overgaan naar light-voeding”, aldus De Cuyper. “Dat zorgt ervoor dat de hond minder calorieën binnenkrijgt. Tegelijkertijd moet je het volume niet aanpassen. De meeste commerciële merken hebben prima light-producten.” Daarnaast is een bezoek aan de dierenarts een aanrader. “Die kan niet alleen gepaste voeding aanraden, maar ook andere begeleiding zoeken.”

Bewegen is de boodschap
Onder andere begeleiding verstaan we vooral extra beweging. Het Hol van Pluto is een sportieve hondenopvang en krijgt regelmatig honden met overgewicht binnen. “Wij begeleiden baasjes bij het laten afvallen van hun hond”, legt eigenares Lieve Reynaert uit. “Zo kwam er hier onlangs iemand met een labrador van 50 kilo binnen, terwijl een normaal gewicht voor zo’n dier 30 kilo zou zijn. Die hond kon niet meer normaal stappen.” Reynaert is dan met de labrador gaan zwemmen, eerst wekelijks en daarna vaker. Inmiddels is hij al behoorlijk wat kilo’s kwijt en kan hij weer beter stappen. De keuze voor beweging in het water is bewust. “Zwemmen is minder belastend voor de gewrichten en de meeste honden vinden dat leuk. Ook voor mensen is dat de een van de beste manieren om af te vallen.”

 

Zwemmen is minder belastend voor de gewrichten, de meeste honden vinden dat leuk – Lieve Reynaert

 

Kwestie van volhouden
Een voordeel echter, dat honden hebben op mensen, is dat zij veel makkelijker overtollige kilo’s kwijtraken. Reynaert: “Al hangt het er natuurlijk ook vanaf hoe consequent het baasje is. De meeste honden die hier komen, kunnen we binnen een maand of twee terug op gewicht krijgen. En dan is het een kwestie van volhouden.” Al ziet Reynaert ook veel honden terugkomen wanneer ze terug op gewicht zijn. “Zwemmen is een leuke uitlaatklep voor ze.”

Gewoon gaan wandelen met je trouwe viervoeter is misschien wel de gemakkelijkste en leukste manier om hem in conditie te houden. “Pak een bal mee, ga het bos in en laat hem lopen”, besluit De Cuyper. Voorkomen is beter dan (een tweede keer) genezen.