Als barbecueën een Olympische discipline zou zijn, dan kwamen de Vlamingen om de vier jaar met een karrenvracht medailles naar huis. Vlees roosteren boven een houtskoolvuur is ons als het ware ‘ingebakken’. En dat heeft volgens Peter De Clercq, voormalig wereldkampioen barbecue en eigenaar van grillrestaurant Elckerlijc in Maldegem, een wel heel bijzondere reden: “In iedere mens zit iets van een pyromaan. Vuur trekt aan en brengt mensen samen.” Tel daarbij op dat Vlamingen Bourgondiërs zijn, en we weten meteen waarom het fenomeen hier zo populair is.

 

In elke mens zit iets van een pyromaan – Peter De Clercq

 

Door de wind, door de regen
Vooral tijdens de zomermaanden worden de barbecuestellen massaal bovengehaald, wat toch een beetje mag verbazen. Barbecue heeft immers niets met mooi weer te maken, maar alles met gezelligheid. Je kunt evengoed outdoor grillen tijdens de herfst of winter, bijvoorbeeld met een lekker stukje wild en daarbij een goed glas rode wijn. Maar dat hangt af van persoon tot persoon natuurlijk. Koen Maes van de BBQ Academy: “Ikzelf barbecue elke dag, mijn vrouw houdt meer van goed weer.”

Eet eens iets anders…
Als je er een beetje voor open staat, kan barbecueën dus eigenlijk in elk seizoen. Maar kun je dan ook gelijk wat op de rooster leggen? Of houden we het maar beter bij de klassieke worst, saté of ribbetjes? “Ga eens op zoek naar wat anders”, suggereert De Clercq. “Een kwalitatief stuk varkens- of rundvlees dat wat langer gerijpt heeft bijvoorbeeld, daar zit veel meer smaak in. Het is wat duurder, maar je zal des te meer genieten.”

… en experimenteer
De ex-wereldkampioen is ook voorstander van experimenteren met de barbecue. Zo kan je bijvoorbeeld tussen je kolen een vuurvaste schaal plaatsen met daarin bier of wijn, aangevuld met wat groenten en kruiden. Leg op de rooster daarboven een goed stuk vlees of een kip gevuld met hooi, strooi wat geweekte houtsnippers van Jack Daniels-vaten tussen de kolen en dek af. Een uur later geniet je van een supermals en sappig stukje barbecuevlees!

 

Ik ben voor nieuwigheden, maar mensen moeten er zich goed bij voelen – Koen Maes

 

Andere houtsoort, ander aroma
En zo zijn er nog tal van andere tips voor de barbecueliefhebber die niet vies is van een waagstuk. Of probeer om enkele planken van een rode-wijnvat te bemachtigen, die te verbranden en wat af te krabben. Eenmaal lauw, leg je er je vlees op: de smaak van rode wijn zal er snel in doordringen en voor een heerlijke extra toets zorgen. Bovendien kun je ook hier eindeloos mee experimenteren, want elke houtsoort geeft een ander aroma af.

Op hete kolen grillen
Ook de zogenaamde ‘caveman’, een techniek waarbij vlees rechtstreeks op kolen of hout wordt gelegd en die hij toegepast zag worden door Bosjesmannen in Namibië, is volgens hem geen probleem. “Waarom zou het? We smeren toch ook bepaalde kazen in met as, om die vervolgens op te eten?” Koen Maes van de BBQ Academy juicht het uitproberen van nieuwe dingen toe, maar dan met deze nuance: “Doe het alleen als je jezelf daar goed bij voelt. Ga niet speciaal doen om speciaal te doen en je daardoor helemaal op te fokken en zo je barbecuefeest te verpesten.”

 

Je kan evengoed outdoor grillen tijdens de herfst of winter – Peter De Clercq

 

Niet per se alcohol
Wie gezelligheid zegt, zegt uiteraard ook drank. Ook daarmee zou je kunnen experimenteren, al is dat niet per se nodig. Barbecue is per definitie vettig, en klassiekers zoals wijn en bier vangen dat perfect op. Dat betekent echter niet dat er per se alcohol aan te pas moet komen: zo zijn er vandaag heel wat mooie limonades en tonics beschikbaar. Pas je wel altijd aan je publiek aan: serveer bijvoorbeeld geen cava aan bierdrinkers. En zoek voor voor jouw bierliefhebbende vrienden eens een lekker streekbiertje van lokale brouwerijen. Peter De Clercq: “Ga op zoek naar iets voor je gasten volslagen onbekend is, maar uiteraard wel bij je producten op de barbecue past. Of serveer het bier dat je ook gebruikt om het vlees sappig te houden. Ook altijd leuk.”

Ook voor de veggi’s
We hebben het nu vooral over vlees gehad, maar ook voor vegetariërs kan en moet barbecueën een feest zijn. En dan bedoelen we niet: vlees op de rooster voor de carnivoren en een kom sla met wortelen en tomaten op tafel voor de rest. Want waarom leg je de groenten ook niet op de grill? Wrijf de courgettes, paprika’s en aubergines in met grillvaste olie en Provençaalse kruiden, en het resultaat zal fantastisch zijn. “Of maak eens een groentebrochette in plaats van een klassieke saté”, aldus nog een enthousiaste De Clercq. “Inspiratie genoeg!”