De topsportwereld is al lang geen mannenwereld meer. Niet alleen in de wielerwereld, maar ook in heel wat andere sporten hebben vrouwen de voorbije jaren een serieus inhaalmanoeuvre gedaan. We zullen dus terug ons mannetje moeten staan. Maar dan figuurlijk.

Niet zomaar een bijnaam
Man of vrouw, we hebben allemaal een doel voor ogen. Dat was zeker het geval bij mij. Ik zat tijdens mijn professionele wielercarrière vast in de cocon van winnen en presteren, was constant gestrest en afhankelijk van zowel mijn sponsor als de media. Daardoor besefte ik niet wat voor een compliment mijn bijnaam ‘De Leeuw Van Vlaanderen’ was. Vandaag besef ik dat maar al te goed. Ik heb tijd om met de mensen te praten, ben niet meer afhankelijk en doe gewoon mijn goesting. Dat sommigen mij niet meer lijken te herkennen, ligt waarschijnlijk aan het feit dat ik een pak rustiger ben dan vroeger.

 

Vandaag ben ik rustiger, minder gefocust, minder gestrest, maar nog steeds mezelf

 

Opnieuw mezelf
Ik kan nu echt het leven leiden van de man achter ‘De Leeuw Van Vlaanderen’. Die man lijken anderen nu ook echt te zien. Tijdens mijn carrière was het voor mij een prioriteit om ieder jaar een monument op mijn naam te schrijven. Vandaag ben ik rustiger, minder gefocust, minder gestrest, maar nog steeds mezelf. Opnieuw de man, die ik eigenlijk altijd was. Genieten van de kleine dingen in het leven is nu een prioriteit. En dat probeer ik ook mee te geven aan mijn twee zonen. Een kop koffie, een goed glas wijn of iets gaan eten in de bistro om de hoek: dat zijn de dingen waar het eigenlijk allemaal om draait.

Eeuwige ambassadeur van de wielersport
Natuurlijk mis ik de adrenaline, de kick van altijd de beste te willen zijn. Maar eigenlijk sta ik er niet zo vaak meer bij stil. Ik geniet nog steeds, alleen geniet ik nu van andere dingen. Ik leef een ander leven, maar mis niets. Ik zie mezelf nog steeds als een ambassadeur van de wielersport. De passie die ik voel voor het fietsen zal waarschijnlijk nooit verdwijnen.

Passie meegeven
Dankzij die passie voor de koers, sta ik waar ik nu sta. Maar elke man die iets heeft bereikt in zijn leven, verdient mijn bewondering. Dat hoeft geen coureur of topsporter te zijn: een man die vroeger 150 kilo woog en nu in topconditie is bijvoorbeeld, daar kan ik enorm veel respect voor opbrengen. Als ik iets wil meegeven aan mijn zonen, dan is het zo’n passie. Ze heeft mij miljoenen duwtjes in de rug gegeven, is geen moment afgeweken van mijn zijde. Een man met een passie, is een man met met een doel. En een man met een doel, is heel moeilijk te stoppen.