Er zijn zo van die dagen dat je dramatisch tegen niemand in het bijzonder wil roepen dat hij/zij ze kan kussen, waarop je dan de ruimte uitstormt, om nooit meer terug te komen. Je doet het zelden effectief, maar als je met zo’n gevoel zit, is het misschien een teken dat je er even tussenuit moet. Neem dan gerust de wagen, moto of eender welk vervoersmiddel en ga volledig op in de snelheid, eenzaamheid en vooral de vrijheid van het onderweg zijn.

Met de Vespa naar Dakar
Sommige mensen hebben een voorkeur om de reis naar het onbekende te ondernemen met de wagen, terwijl andere (zware) tweewielers prefereren. Michael Van Peel, stand-up comedian en fervente fan van vervoersmiddelen allerhande, koos voor zijn laatste reis de Vespa, om van Antwerpen naar Dakar te rijden. “Georgia – mijn Vespa –  was mijn reisgezellin. En ze is een beetje als een vrouw: ze heeft aandacht nodig, liefde en onderhoud, en af en toe heeft ze haar kuren. Maar ze maakt me gelukkig en heeft een enorme esthetiek.”

 

Het kunnen zeggen dat je ergens bent omdat je daar goesting in hebt, dat het een bewuste keuze is: dat is ultieme vrijheid – Michael Van Peel

 

Lucht, een vonk en benzine
Je kunt je daarbij gemakkelijk een beeld voorstellen waarin man en machine in conversatie gaan met elkaar. Ja, je vloekt wel eens tegen je auto of fiets als je met een platte band zit, maar meestal krijgen ze ons wel waar we moeten zijn. Uiteindelijk draait het ook om die vrijheid dat een vervoersmiddel je kan geven. Je vertrouwt op een zekere techniek die je onder controle moet krijgen, maar die je vaak op een simpele manier de wereld sneller kan laten zien dan een paar voeten ooit zou kunnen doen. “De Italianen zeggen: Je hebt alleen maar lucht, een vonk en benzine nodig. Heel basic.”

Hakuna matata
Eigenlijk heb je dus niet veel nodig om de wijde wereld in te trekken, mits een beetje voorkennis en het toch wel nodige rijbewijs voor je vervoersmiddel naar keuze. Maar toch zijn er weinig mensen die in hun wagen kruipen en rijden tot ze als het ware de rand van de aarde hebben bereikt. “Onzekerheidsvermijding, heet dat”, begint Van Peel. “Sommige culturen vermijden onzekerheid en willen de controle bewaren door alles in hokjes te stoppen en hun dagindeling te regelen tot op de minuut. Maar er zit veel vrijheid in het loslaten van die controle. Een beetje hakuna matata, eigenlijk.”

Gaan met die banaan
Voortdurend plannen en conflicten vermijden zit ingebakken in onze algemene levensstijl, maar bij het hele born free-concept hoor je net geen verwachtingen te scheppen. Logisch ergens, want als je niks plant, dan kan er ook niks foutlopen. In feite moet je gewoon gaan op die rijbaan. Van Peel: “Te kunnen kiezen waar en wanneer je vertrekt, dat geeft een geweldig gevoel. Het kunnen zeggen dat je ergens bent omdat je daar goesting in hebt, dat het een bewuste keuze is: dat is ultieme vrijheid”.

 

Je hebt alleen maar lucht, een vonk en benzine nodig. Heel basic – Michael Van Peel

 

De baan als toegangspoort naar de wereld
Het gevoel van vrijheid kun je natuurlijk op talloze manier bereiken en niet enkel door met een Vespa langs de eenzame wegen van de Westelijke Sahara of de Noorse fjorden te snorren aan 70 km/h. Van Peel heeft zelf nog twee auto’s en twee moto’s in zijn garage staan, die meer doen dan hem van punt A naar punt B brengen. “Op de moto, dat is sneller, ruiger en zelfs bijna agressief. Je zit niet echt in de wereld, maar op de baan. De wereld is die baan, en je volgt gewoon lijnen en pakt bochten.”

Compromissen met Moeder Natuur
Maar vrijheid vind je niet enkel ter land, op het asfalt, maar wel degelijk ook ter zee en in de lucht. Zo doet Van Peel ook aan zweefvliegen en zeilen. “Bij zweefvliegen gebruik je dezelfde techniek als de vogels die om je heen vliegen, en geen druppel benzine die eraan te pas komt. Het beheersen van die natuurlijke elementen, daar moet je niet tegen vechten, maar in meegaan. Dat doe ik bij het zeilen en op de baan uiteindelijk ook. Je sluit een soort van compromis met Moeder Natuur.”

Controle over het loslaten
Als je liever hebt dat Moeder Natuur zich met haar eigen zaken moeit, dat is oké, maar uit angst voor het onbekende moet je het zeker niet laten. “Het is moeilijk toe te lichten hoe die vrijheid voelt die je ervaart als je onderweg bent. Maar het komt neer op loslaten en een zekere controle hebben over het loslaten.” Dus gooi gewoon je tank vol en wees onderweg.