Wat is er ondertussen tijdens de strijd om gendergelijkheid met de man gebeurd? Als we écht eerlijk zijn, niet zoveel. Mannen leven nog al te vaak volgens oubollige visies op wat een man tot man maakt: ze moeten te allen tijde sterk zijn en tonen hun gevoelens best niet. Een Echte Man, zo wil de mythe, is een sterke man die immuun is voor problemen.

Te laat voor lichaam en geest
Maar helpt dat ons vooruit? Als je de cijfers bekijkt, denk ik van niet. Mannen stellen een doktersbezoek bijvoorbeeld vaak te lang uit, waardoor ze een verhoogd risico lopen op kanker. Ook tal van andere ziektes worden veel te laat opgespoord. Oubollige visies op mannelijkheid hebben niet enkel invloed op het lichaam, maar ook op de geest. Het zijn mannen die de zorgwekkende tabellen van Belgische suïcidecijfers overbevolken. En ze maakten al vaak een verborgen depressieve episode mee voordat de huisarts ingrijpt.

 

Mannen willen tegelijkertijd een goede lover, een goede man, een goede vader, werkkracht en zoon zijn.

 

Nood aan nieuwe ‘mannenmythe’
De muffe mythe van wat een man tot man maakt is dus aan vervanging toe. Mannen zijn geen machines die hun emoties af kunnen zetten of immuun zijn voor problemen. Mannen zijn ook maar mensen en iedereen – ook wij – heeft we allemaal nood aan verbinding, begrip en een goed gesprek.

Los je (seks)problemen zelf op
Als seksuoloog zie ik voornamelijk mannen met seksuele zorgen. Een man die bij mij op consult komt, verdient een pluim, want naast hem staan zeven andere mannen met seksuele problemen die dat nooit of te nimmer zullen doen. Het credo wil tenslotte dat mannen zelf hun seksprobleempjes oplossen. Wat me opvalt, is dat zo goed als alle mannen die ik zie, heel hard willen dat het goed gaat met de mensen rondom hen. Ze willen tegelijkertijd een goede lover, een goede man, een goede vader, werkkracht en zoon zijn. Zo goed, dat ze zichzelf weleens vergeten te soigneren.

De man van de 21e eeuw
De emancipatie van de man dringt zich op en dat betekent meer dan een hippe baard laten groeien en botanicals in je gin-tonic zwieren. Man zijn in de 21e eeuw betekent dat je je gevoelens laat tonen en bewuste keuzes maakt. Een echte man is een man die zorg draagt voor zichzelf en zorg draagt voor de anderen. Maak van mannelijkheid een bewuste keuze om ook tijd te maken voor jezelf, wars van alle verplichtingen en to-do-lijstjes. Maak een bewuste keuze om te praten over de zorgen die je hebt en een bewuste keuze om misschien eens vroeger bij de dokter langs te gaan voor een check-up. Zo blijf je kapitein van je eigen schip, maar verlaat je het niet al zinkend.