Enerzijds zorgt de nasleep van de economische crisis ervoor dat heel wat werknemers op hun job blijven zitten – mensen houden immers niet van verandering – terwijl anderzijds de nieuwe technologieën anderen net weer inspireren op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen.

Kathy Lindekens (61), van radio via politiek naar Youth Advisor bij de VRT

Waarom zou je een carrièreswitch overwegen?
“Verandering van job is welkom op het moment dat je een gevoel van herhaling hebt in wat je doet. Het moet dan niet eens gaan over het feit dat je uitgekeken bent op je job, maar dat je iets anders nodig hebt. Vaak is het ook geen kwestie van een verstandelijke redenering, maar eerder een handelen vanuit een buikgevoel. Door je leven en in alles wat je doet, loopt er eigenlijk een rode draad en daar moet je trouw aan blijven. Zo heb ik altijd met kinderen en jongeren gewerkt. Dat is mijn passie en die moet er altijd zijn in alles wat je wil realiseren. Als je in iets gelooft, komen de dingen ook op het juiste moment op je pad. Je moet niet gaan zitten en denken van nu wil ik iets anders doen, zo werkt het niet.“

Hoe kun je als als 50-plusser aantrekkelijk blijven voor je potentiële werkgever?
“We moeten onszelf steeds vernieuwen, altijd bij blijven en de nieuwe evoluties in de samenleving op de voet volgen. Mijn job van jongerenadviseur als 60-plusser lijkt op het eerste gezicht een bizarre combinatie: als niet jongere tussen de jongeren, maar het geeft me de kans om de pols te voelen van de nieuwe generaties. Zo kan ik hen een duwtje in de rug te geven met talentscouting, netwerking en coaching. We moeten niet in onze oude gewoontes blijven hangen door de dingen te blijven doen zoals vroeger. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid, honger en enthousiasme kan er ons niets gebeuren!”

Waar zou je jezelf nog in willen verdiepen op professioneel vlak?
“Ik wil me verdiepen in zowat alles (lacht)! Ik leer nog alle dagen bij op alle mogelijke vlakken, ook al ben ik niet meer zo veraf van mijn pensioen. Wat ik zo boeiend vind aan de mediasector, zijn de nieuwe technologieën. Vroeger werd alles gedaan door technici, maar nu door al die online projecten doen we die dingen zelf en leer ik samen met de jongeren. We moeten steeds allrounder worden om ons werk te kunnen doen. En dat is juist fijn al die nieuwe uitdagingen, waarbij je toch ook je jarenlange ervaring kunt toevoegen. Je leert hen als het ware ‘de trucken van de foor’. We leren van elkaar, er is een echte wisselwerking tussen de verschillende generaties.“

 

Lucrece Corneillie (64), van kleuterleidster naar Ayurvedisch ervaringsdeskundige

Waarom zou je een carrièreswitch overwegen?
“Als je kinderen bijna de deur uit zijn en er nog geen kleinkinderen zijn, komt er ineens tijd vrij voor jezelf. Ik werkte sinds mijn negentiende als kleuterleidster en toen mijn ene dochter naar Amsterdam ging wonen en de andere naar India trok om vrijwilligerswerk te doen, leek het me het geschikte moment om me te heroriënteren. Vroeger kwam je als 55-jarige kleuterleidster immers in het TerBeschikkingsSysteem terecht. Je ging met prepensioen, maar in geval van nood konden ze nog beroep op je doen. Ik voelde me daar te jong voor en besloot me bij te scholen op vlak van gezondheid. Daar is altijd vraag naar en het is ook nuttig voor jezelf, zeker als je ouder wordt. Ik kwam terecht in een totaal andere wereld.”

Hoe kun je als als 50-plusser aantrekkelijk blijven voor je potentiële werkgever?
“Jezelf blijven verzorgen en aan je gezondheid werken door bijvoorbeeld aan sport te doen, zorgt ervoor dat je fit blijft en dit ook uitstraalt. Laat je toekomstige baas weten dat je ermee bezig bent. Door interesse te tonen, enthousiast te zijn en te laten zien dat nieuwe dingen leren je niet afschrikt, maak je duidelijk dat je nog niet afgeschreven bent (lacht). Je levenservaring geeft je ook de kans om origineel uit de hoek te komen en tegelijkertijd de jongere collega’s iets bij te brengen. En misschien moet je voorstellen om parttime te werken zodat je even goed blijft presteren en ook langer kunt blijven doorwerken. “

Waar zou je jezelf nog in willen verdiepen op professioneel vlak?
“Ik volg vaak cursussen over gezonde voeding, Bachbloesems, ayurvedisch koken… Zo blijf ik bij met de laatste trends. Ik geef immers zelf ook nog les bij de vzw Vormingplus over ayurveda. Daarnaast verkoop ik de natuurproducten Forever en daar valt ook telkens weer van alles te leren, bijvoorbeeld over het aloë vera gamma. De laatste tijd kreeg ik bovendien weer zin om te tekenen, te schilderen en creatief bezig zijn gelijk toen ik nog op school werkte. Ik ben deze week zelfs begonnen met een cursus pottenbakken. Op het eerste zicht lijkt het eenvoudig, maar dat is het niet. Het is wel pure ontspanning en wie weet maak ik ooit mijn eigen servies?“

 

Katrin Van de Water (41), van HR-medewerker tot een eigen loopbaanbedrijf Passion for Work.

Waarom zou je een carrièreswitch overwegen?
“Als je merkt dat je werk je meer energie kost dan geeft, is het tijd om bij te sturen. Het kan zijn dat wat je goed kan en graag doet onvoldoende aan bod komt of dat je binnen je huidige job niet kan groeien zoals je zou willen. Of misschien komen je waarden niet meer overeen met die van het bedrijf. Soms is dezelfde functie in een ander bedrijf de oplossing, soms zijn er drastischere stappen nodig zoals een carrièreswitch. Werk heeft een ‘houdbaarheidsdatum’. Toen ik een burn-out had vóór mijn 30ste, ontwikkelde ik een ‘carrièrepaspoort’ dat informatie gaf over wat ik belangrijk vond in een job, mijn kwaliteiten enzoverder. Nu gebruiken we die tool om de loopbaan van anderen te sturen.”

Hoe kun je als als 50-plusser aantrekkelijk blijven voor je potentiële werkgever?
“Het is belangrijk om kristalhelder te kunnen verwoorden waarvoor jij gebeld wil worden. Laten zien wat voor jou telt, wat je goed kan, graag doet en wat je wil ontwikkelen. Dat via je gedrag tonen aan je toekomstige werkgever. Door de principes van personal branding toe te passen. Ik schreef er een eBook over dat je gratis via passionforwork.be kunt downloaden. Leer jezelf op een authentieke manier in de markt te zetten. Bij Passion for Work zoeken we samen naar een functie die past bij je persoonlijkheid, bij wie jij bent en wil zijn. Die dingen weten van jezelf is één ding, maar het is even essentieel dit zowel online als offline te communiceren.”

Waar zou je jezelf nog in willen verdiepen op professioneel vlak?
“Als zelfstandig ondernemer is het een must me continu bij te scholen. Niet alleen voor de  inhoudelijke kant van mijn job als carrièrecoach, maar ook op het vlak van het ondernemen zelf. Zo verdiep ik me op dit moment in Facebookmarketing en wil ik ook nog meer met video’s gaan werken. Op die manier kan ik onze missie realiseren om duizenden mensen te inspireren om hun droombaan of droombedrijf te creëren. Ik ben er immers van overtuigd dat mensen gelukkiger zijn als ze hun werk graag doen, want een leuke job heeft effect op je hele leven en zorgt voor beduidend minder stress. Op deze manier willen we Vlaanderen een positieve injectie geven.”