In samenwerking met

Joris Dewispelaere,
dr. in de psychologie-psychotherapeut, docent Hogeschool Odisee, opleiding Gezinswetenschappen

Je laatste kind is de deur uit. Na jaren van opvoeden en zorg sta je voor een nieuwe uitdaging: hoe gaat je levensweg verder? Zoals in de winter aan een boom de nieuwe knoppen al zichtbaar zijn, zo vraagt ook een nieuwe levensfase voorbereiding.

Daar gaan ze dan. Als het goed gaat in een eerste job of in een relatie. Je bent fier en wenst je kinderen geluk toe op hun eigen weg. Maar wat doet het met jou? Je bent namelijk gewoon om zorg te dragen of met goede raad aanwezig te zijn. En naast af en toe misschien een conflict, waren ze er wel. Nu is het huis echter leeg. In de psychologie noemen we dit: ‘het lege nest’.

Loslaten als uitdaging
Voor kinderen is het heel belangrijk dat je ze kunt loslaten en hun eigen weg laat gaan. Zoals elke bloem eigen ruimte nodig heeft, hebben jouw oogappels afstand nodig om open te bloeien. Als je moeite hebt met loslaten, bekijk het dan als een uitdaging voor jezelf. Wat heb jij nodig om je goed te voelen? Hoe kan dat aanwezig zijnn ook als je kinderen nu meer op hun eigen zijn?

 

Het is tijd om wakker te worden voor wat jij – al dan niet samen met je partner – in je leven een plaats wilt geven.

 

Doe inspiratie op
Als het lege nest ‘nadert’, kun je je ook al voorbereiden. Stel jezelf op tijd de vragen: Wat ga je doen met de tijd die vrijkomt? Heb je een droom waar je in de voorbije jaren niet aan toekwam? Is er iets dat je altijd al had willen doen en waar je nu tijd voor kan maken? Als je het niet direct weet, voel je ongetwijfeld toch hoe een nieuwe levensfase je verandert. Kijk eens om je heen, je kunt wellicht inspiratie vinden in de activiteiten die door vormingsorganisaties of door een lokaal dienstencentrum worden aangeboden. Of probeer misschien een keer vrijwilligerswerk op te nemen in een school, een ziekenhuis…

Stappen naar zelfstandigheid
Zie deze tijd vooral als een kans. Het is tijd om wakker te worden voor wat jij – al dan niet samen met je partner – in je leven een plaats wilt geven. Je zult snel genoeg merken dat je kinderen je nog nodig hebben, dat een open deur heel belangrijk is. Wie weet komt er een van de kinderen ooit tijdelijk terug inwonen. Ga dan niet terug naar vroeger – beschouw het als een tussenstap naar hun verdere zelfstandigheid.

Begrip voor anderen
Elke levensfase vraagt je: Wie ben jij? Waar en met wie wil je je verbinden? Geef jezelf tijd om te vinden wat nu bij je past. Verken nieuwe wegen of een ontdek oude opnieuw. En als het maar enigszins kan: praat erover met andere mensen, je partner, een vriend of vriendin of iemand die je vertrouwt. In zo’n gesprekken ontstaan ideeën en geloof me,  het doet deugd te voelen dat iemand je begrijpt.