Ook na je vijftigste kan je er stralend blijvend uitzien. Alleen moet je dan misschien af en toe de natuur een handje toesteken. Maar dat moet heus niet zoveel moeite kosten, zoals Lesley-Ann Poppe van de gloednieuwe Beauty Academy in Antwerpen met deze zes tips aantoont.

Gebruik de juiste make-up
“Mensen die de vijftig voorbij zijn, kunnen uiteraard nog steeds make-up gebruiken. Maar ze moeten er dan wel zeker voor zorgen dat ze alleen matte kleuren gebruiken. Alle make-up die glansdeeltjes bevat, is vanaf het moment dat je rimpeltjes krijgt uit den boze. Waarom? Omdat die deeltjes in de loop van de dag naar beneden glijden en in de rimpeltjes verdwijnen, zodat die nog meer geaccentueerd worden. Terwijl het natuurlijk net de bedoeling is dat je ze maskeert.”

Verzorg je huid
“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het voor de huid is om uit de zon te blijven, omdat die anders slapper en ouder wordt. Doe je het toch, smeer je dan volledig in met een 100 procent sun block-product – tot je handen toe. Wat je na je vijftigste ook moet doen, is je huid laten testen. Op basis van die bevindingen koop je dan schoonheids- of verzorgingsproducten producten aan. Want wie weet gebruik je al een tijdlang de verkeerde, omdat de structuur van je huid intussen is veranderd.”

Vermijd een ‘bommakapsel’
“Veertig is het nieuwe dertig, zeggen ze. Het gevolg is dat ook een 50-plusser er nog erg jong kan uitzien. Op één voorwaarde: dat je het juiste kapsel hebt. Veel mensen hebben de neiging vanaf een bepaalde leeftijd hun haar kort te laten knippen, met meteen ook een grijze kleurspoeling erop. Maar zo zien ze er een stuk ouder uit! Laat je haar dus gewoon zoals het is en verzorg het goed. Vermijd wel al te felle kleuren – ook wat je kleren en eyeliner betreft.”

Draag zorg voor je handen en voeten
“Gebruik regelmatig een handcrème, zodat je handen niet uitdrogen. Verzorg ook je nagels. Afgebeten nagels kan je bij jongeren nog – letterlijk – door de vingers zien, maar bij vijftigplussers is dat een echte no go. En handverzorging kost niet zoveel moeite: af en toe bijvijlen volstaat. Wat je voeten betreft: bezoek af en toe eens de pedicure, zodat je achteraf zorgeloos in je sandalen de straat op kan. En behandel ze af en toe met een goede lotion.”

029Gebruik amandelolie
“Amandelolie is een echt wonderproduct: je kan het letterlijk voor alles gebruiken, en het kost zo goed als niets. Ik geloof dat je in de apotheek zes euro voor een halve liter betaalt. Het is fantastisch om je ogen mee te démaquilleren én het stimuleert je wimpergroei, een paar druppels in je haar kunnen dienen als haarolie en je kan er je handen en voeten mee insmeren . Eigenlijk moet je ervoor zorgen altijd amandelolie in huis te hebben. Je kan er nog mee koken ook (lacht).”

Verzorg je van buiten én van binnen
“Ook voor je innerlijk moet je zorg dragen: eet gezond en zorg dat je alle essentiële vetzuren binnen krijgt. Die vind je onder meer in avocado, noten, vette vis… Drink ook veel water – 1,5 tot 2 liter per dag. Vermijd snelle suikers, die je snel doen verouderen. En beweeg voldoende, toch zeker een half uur per dag. Op dat vlak kan ik vijftigplussers zeker pilates aanraden – ik ben nu zeven maanden zwanger en doe het nog steeds twee à drie keer per week.”