Vijftigplussers zijn in ons land vrij bemiddeld: maar liefst de helft van het Belgisch vermogen is in hun handen. Maar hoe kunnen ze dat geld op de best mogelijke manier investeren, nu spaarboekjes niets meer opbrengen en de toekomst van hun pensioen meer dan ooit onzeker is?

Vijftigplussers mogen hun geld dan niet meer in de spreekwoordelijke sok onder de matras bewaren, ze blijven wel één en ander achter de hand houden. Dat is eigenlijk vrij logisch: heel wat (hypothecaire) leningen zijn afbetaald, de kinderen zijn het huis uit en hun werkzekerheid gaat doorgaans gepaard met de nodige anciënniteit.

 

Wat je in eerste instantie moet doen, is fiscaal sparen – Jessy Lebon

 

Inflatie maakt snel armer
Maar dat betekent niet dat hun broodje is gebakken: het klassieke pensioen zal niet volstaan om hun levensstandaard te onderhouden, integendeel. Door de inflatie worden we gemiddeld 2 procent armer per jaar. En aandelen? Die hebben door de bankencrisis geen al te beste reputatie meer. Hoe kun je dus als vijftiger je kapitaal zo optimaal mogelijk beleggen?

Fiscaal sparen brengt op
“Wat je in eerste instantie moet doen, is fiscaal sparen”, aldus financieel consulent Jessy Lebon. “Je geniet een fiscaal voordeel van 30 procent – in deze renteloze tijden is dat een must.” Pensioensparen is bijvoorbeeld een van de mogelijkheden, met een maximale inleg van 940 euro per jaar. Daar kun je trouwens mee starten zolang je geen 60 jaar bent. Voor iets oudere spaarders raadt Lebon een Tak 44 aan: een mix van Tak 21-kapitaalsgarantie en Tak 23-aandeelfondsen.

Alles in 1 polis
Ook op het vlak van niet-fiscaal sparen zijn er heel wat mogelijkheden, zoals een beleggingsverzekering Tak 23. Daarbij zijn vooral obligatiefondsen en gemengde fondsen vandaag populair. Lebon: “Omdat alles in één polis vervat zit, hoef je bij een verandering van beleggingsstrategie niet uit te stappen en opnieuw in te stappen. Je vermijdt zo heel wat kosten. Bovendien zijn Tak 23-obligatiefondsen en gemengde fondsen niet onderworpen aan de roerende voorheffing.”

 

Spaarboekjes brengen niets meer op, dus waarom dan niet investeren in een tweede verblijf om te verhuren – Gregory Caenen

 

Generation skipping
Nog een belangrijk voordeel, vooral voor 50-plussers, is dat je bij een beleggingsverzekering Tak 23 één of meerdere begunstigden kan aanduiden. “Hierdoor zijn Tak 21 en Tak 23 ook geschikt om aan successieplanning te doen, door bijvoorbeeld een gedeelte van je centen rechtstreeks naar de kleinkinderen te laten gaan in geval van overlijden, zogenaamd generation skipping”, aldus Lebon.

Spaarpotje tot 65
Nog een optie: de zogenaamde Korf Leven, die je kunt ‘vullen’ tot een bedrag van 2.280 euro per jaar en die je kunt openen zolang je geen 65 bent. Lebon: “Meestal wordt deze Korf afgesloten tot de leeftijd van 65 jaar, maar mijn advies is om de eindleeftijd op 99 jaar te zetten. Zo geniet je ook nog van 30 procent belastingsvoordeel na je 65e.”

Vastgoed betrouwbaar
Het probleem is wel dat je van deze formules pas echt na je pensioen kunt genieten. Wie een sneller en directer rendement wenst, kan bijvoorbeeld beter investeren in vastgoed –  ondanks de vastgoedbubbels die in het verleden her en der barstten, blijft het één van de meest betrouwbare en interessante beleggingen.

 

Geen enkele potentiële koper vreest nog dat de prijzen zullen zakken – Gregory Caenen

 

Vertrouwen weer groot
Vooral in België is vastgoed een zekerheid: de bevolking blijft groeien, het aantal eenoudergezinnen groeit en het aantal nieuwe huizen stijgt niet evenredig met de vraag. Dat zorgt voor schaarste en dus gegarandeerde meeropbrengst – sinds WO II is de gemiddelde meeropbrengst van Belgisch vastgoed 5,9 procent. “Ten opzichte van enkele jaren geleden, is ook het vertrouwen in de vastgoedmarkt weer groot”, weet Gregory Caenen van Groep Caenen, projectontwikkelaar en vastgoedspecialist met focus op de Belgische kust. “Geen enkele potentiële koper vreest nog dat de prijzen zullen zakken, maar maximaal zullen stabiliseren.”

Investeer in een tweede verblijf
Caenen ziet wat vastgoed betreft heel wat kansen voor 50-plussers, die doorgaans een appeltje voor de dorst opzij hebben staan en hun woning afbetaald. “Bovendien brengt hun spaarboekje nog amper 0,11 procent rente op, dus waarom niet investeren in een tweede verblijf om te verhuren?”

Ongemeubeld appartement te koop
Vooral een appartement als tweede verblijf is volgens hem interessant: minder ruimte om te onderhouden, geen tuin waarin geklust moet worden en voor de rest geen zorgen maar genieten van een stabiel maandelijks huurinkomen en een nettorendement van 3 à 4 procent. “Koop het dan bij voorkeur ongemeubeld”, geeft hij nog als tip mee, “dan heb je al helemaal geen zorgen meer.” En wil je zelf van het pand genieten, dan ga je er gewoon zelf in wonen wanneer je zin hebt. Je bent tenslotte eigenaar…