Dat een evenwichtige voeding in combinatie met voldoende beweging ons langer gezond en energiek houdt, is algemeen geweten. Maar diëtisten en sportartsen maken zich sterk dat het vaak zelfs de beste manier is om ziektes te voorkomen of te genezen.

We worden ouder dan ooit tevoren en willen zo lang mogelijk gezond blijven en niet aftakelen. Vandaar het succes van talloze diëten, van het zoveelste wondermiddel om in vorm te blijven, van gezonde kookboeken en wat nog allemaal. Maar moeten we eigenlijk wel helemaal anders gaan eten als we ouder worden?

Minder energie
“Je moet je  eetpatroon niet volledig moeten omgooien”, stelt diëtiste Véronique Lecluyse ons gerust. “Hou gewoon rekening met een lagere energiebehoefte.” Barbecues met grote stukken vlees vervangen we dus beter door kleinere hoeveelheden mager vlees – 100 gram per dag is voldoende – of door vis. Net als voor jongere personen zijn kant-en-klare maaltijden en koekjes en dergelijke af te raden. Deze producten bevatten namelijk of te veel zout of te veel verzadigde vetten, die ervoor zorgen dat de aders dichtslibben. “Onze darm- en nierwerking verloopt minder vlot naarmate we ouder worden. Eet daarom voldoende vezels, die helpen tegen verstopping. Zet fruit en volwaardige graansoorten op het menu en drink ook genoeg water, bouillonsoep of lichte koffie.”

 

Vitamine D en calcium verdienen speciale aandacht – Véronique Lecluyse

 

Evenwicht en balans
Een evenwichtige voeding waarin voldoende vitamines en mineralen zitten, is de grootste zekerheid om gezond te blijven. Een mix van (onverzadigde) vetten, oliën van plantaardige oorsprong, zoals zonnebloem- en olijfolie, proteïnen uit vlees, vis, eieren, soja of peulvruchten en koolhydraten, die je vindt in bruin brood, aardappelen… Extra vitaminesupplementen innemen doe je dan ook best enkel op doktersadvies. Lecluyse: “Vitamine D en calcium verdienen echter wel speciale aandacht, want de vitamine D zorgt voor een betere opname van calcium, die op haar beurt het risico op botbreuken vermindert. Genoeg vitamine D haal je in principe uit een kwartiertje zonlicht per dag en uit vette vissoorten.”

Lichaam = auto
Het risico op botbreuken is echter niet het enige dat gepaard gaat met ouder worden. Dokter en sportarts Tom Teulingkx vergelijkt ons lichaam met de carrosserie en motor van een auto: “Ouderdom heeft invloed op het hele systeem: de spiermassa die je tijdens je jeugd hebt opgebouwd, neemt af en de vetmassa neemt toe, wat een extra belasting voor het lichaam betekent.” Je bukken of ’s morgens uit bed komen, gaat moeizamer, omdat pezen en gewrichten stijver worden en je trager recupereert.

 

Er zijn eigenlijk weinig redenen waarom iemand niet zou sporten – Tom Teulingkx

 

Maak de switch
Maar we moeten niet lijdzaam toekijken, je kunt perfect een shift maken rond je veertigste. Terwijl jongeren houden van intensieve ploegsporten of contactsporten zoals voetbal, kan het bij ouderen soms dagen duren voor de stijfheid na een voetbalmatch verdwenen is. En ze lopen ook meer risico op spier- en gewrichtsblessures. Teulingkx: “Daarom is het beter te shiften naar een sport zoals joggen, wandelen, fietsen. Die sporten zijn minder belastend voor hart, longen en gewrichten. Ook zwemmen, golf en dansen zijn ideaal en kan je zonder problemen tot op hogere leeftijd blijven beoefenen.”

Niet overdrijven
Teulingkx benadrukt wel dat er een verschil is tussen bewegen om gezond te blijven – zo’n 30 minuutjes per dag – en écht aan sport doen. Je kent ongetwijfeld de adviezen om 10.000 stappen per dag te doen of de trap nemen in plaats van de lift. Maar daarnaast is het nuttig om liefst twee à drie keer per week ‘echt’ te sporten, zodat je conditie op peil blijft. “Las wel telkens een rustdag in, zo gun je je lichaam de tijd om zich te herstellen na de inspanning”, legt Teulingkx uit.“En er zijn eigenlijk weinig redenen te vinden waarom iemand niet zou sporten. Sport kan vele ziektes voorkomen, afremmen of een halt toeroepen. Heel waardevol, toch?” Je ziet ons vanavond alvast in de sportschool.