Voor de ene is het een vakantie met kinderen en kleinkinderen in een villa aan de Spaanse riviera, voor de andere een cruise doorheen de Noorse fjorden of een citytrip naar New York: feit is dat medioren of vijftigplussers massaal én dikwijls op reis gaan.

Reizen doen we met zijn allen en wat tegenwoordig opvalt is dat hoe ouder we worden, hoe hoe meer we er tussenuit trekken. “Het reisgedrag van 50-plussers verschilt danig van dat van hun ouders. Het zijn masterboomers, meesters in tijd en geld beheren”, zegt trendwatcher Herman Konings. Hij maakt een onderscheid tussen de (voor)oorlogse ouderen en de naoorlogse babyboomers. “Zeg maar de 70-plussers voor wie de reis naar Benidorm en daar overwinteren geen cliché maar pure realiteit is en de 50-plussers, die ruim dubbel zoveel kunnen besteden als hun ouders en die drie keer zo vaak op reis gaan.“

 

 Het voordeel van de golfsport is dat je ze ook op oudere leeftijd nog kan blijven beoefenen

 

In groep vs. met familie
Voor de echte senioren betekent op vakantie gaan nog vaak met de bus een regio of stad bezoeken. Meestal een georganiseerde groepsreis waaraan vooral vrouwen, die als weduwe achterblijven, deelnemen. Sommigen onder hen, voor zover ze nog voldoende fit zijn, nemen ook wel eens het vliegtuig of de trein. Konings: “De 50-plussers daarentegen gooien het over een heel andere boeg: zij zijn tuk op citytrips, stedencruises – niet alleen in zonnige contreien maar ook in Scandinavië – wintersport en op vakanties met het hele gezin, kleinkinderen inbegrepen.”

Co-housing op vakantie
Die trend van co-housing op vakantie boomt, zoals blijkt uit het succes van de verhuur van villa’s, vakantiewoningen en ruime airbnb’s. “Fellow travellership heet dit”, legt Konings uit. “Twee generaties, de 50+ en hun kinderen, gaan samen met vakantie. Er is geen sprake meer van een generatieconflict.”

Jong blijven
Bovendien laat de 50+generatie zich trouwens graag door haar kinderen inspireren om bij te blijven. Zo blijkt uit verschillende nationale onderzoeken dat ze vaak hippe steden bezoeken met een actieve cultuur, zogenaamde ‘yoghurt cities’, waar events, shopping, musea en bistronomieën (betaalbare eethuisjes met een kwalitatief aanbod) ruimschoots aanwezig zijn. Ze houden van glamping (het kamperen in luxetenten als ultieme bewijs dat ze nog niet (te) oud zijn) en ze zijn in staat een reis te boeken of een virtueel bezoek aan het Prado van Madrid te brengen. Apps kennen geen geheimen meer voor hen, en benadrukt Herman Konings: “Ze zijn niet op zoek naar apps. Deze generatie weet wel dat ze 50+ is, maar voelt zich 30.”

 

Het zijn masterboomers, meesters in tijd en geld beheren – Herman konings

 

Gezond lichaam en gezonde geest
Vandaar dat ook de bodytravel zo piekt bij deze groep. Wellness en spa-hotels worden wereldwijd gretig bezocht om lijf en leden in vorm te kneden, terwijl sommigen zich zelfs aan chirurgisch cosmetische ingrepen wagen om er eeuwig jong uit te zien.

Golf-fans
“De laatste vijftien jaar hebben we een groot deel van de wereld gezien”, vertelt Karen Donckers (52). Sinds haar man op zijn 58ste zijn bedrijf verkocht, reizen deze twee golffanaten de hele wereld rond op zoek naar de mooiste golfbestemmingen: Algarve, Marokko, Curaçao, Thailand… noem maar op. “Dat laatste land werd trouwens in 2014 door de Association of Golf Tour Operators gekozen tot beste golfbestemming van Azië.“ vervolgt Karen. “Ooit speelden we er ‘s avonds net voor onze terugreis onder de spotlights op een terrein vlakbij de luchthaven van Bangkok… Onvergetelijk!

Met de bus naar Spanje
Vrienden of internet geven ons inspiratie voor een volgende reis. Het voordeel van de golfsport is dat je ze ook op oudere leeftijd nog kan blijven beoefenen. Een elektrische golfzak met je sticks of een golfcaddy, als je niet goed meer te been bent, zorgen er immers voor dat je moeiteloos van de ene hole naar de andere komt. We zijn nog lang niet toe aan een busreis naar Benidorm.“ (lacht)